Opinie

Louter losers

Youp

Natuurlijk is het erg wat Job gedaan heeft. Dodelijk zelfs. Die polonaise zal hem de rest van zijn leven achtervolgen. Joop den Uyl ging in 1974 in de tuin van het Catshuis ook in de fout, maar dat was anders. Toen viel er iets te vieren, was er gedronken, waren er voetballers bij, was het hele land euforisch lam. Nu was het ochtend, koffietijd. Koffie die je overigens niet rook. Alles speelde zich af in een geur van doordrenkte pampers.

Activiteitenbegeleidster Myrna Goossens had de leiding. Meneer Ribbens van kamer 23 zong nog één keer zijn oude hit. In die sfeer gebeurde het. Had Job geweigerd dan had men hem een zuurpruim gevonden. Hij deed het. Met besmuikt gezicht. Hij zag zichzelf lopen. Wist dat deze beelden eindeloos herhaald zouden worden. Welke spindoctor had eigenlijk voor dit muffe programma gekozen?

Natuurlijk is er een bejaardenberg en ik begrijp dat die oudjes mee moeten murmelen, maar de PvdA heeft toch wel iemand anders die zo’n klusje kan klaren. De koningin stuurt in dat geval altijd Pieter of Margriet.

Waarom Job in die polonaise liep?

Omdat hij domweg te aardig is. Opeens stond hij daar. To do or not to do. Hij nam de verkeerde beslissing. Hij deed het. Maar je moet voorkomen dat een man als Job zover komt. De spindoctors van de PvdA hadden hem een tijdje geleden ook al een keer in een soort poppenkast gezet. Die was toen door de partij zelf verzonnen. Het was een variant op Achterwerk in de kast, een VPRO-programma uit de tijd dat de bejaarden van Myrna nog aan de triatlon meededen. Wie verzint dit soort oubollige treurigheid in de tijd van Facebook? Zo heft de PvdA zichzelf toch op? Ze verhangen zich niet, maar het gaat pilletje voor pilletje. De PvdA is een bejaardenclub. Duizenden Myrna Goossens zingen En we gaan nog niet naar huis…..

Tragisch om te zien hoe politici zichzelf wurgen. Neem Maxime. Hij staat te boek als een roomse gluiperd en volgens mij is hij dat ook. Als hij ontkent dat ambtenaren verkiezingsspeeches van hem hebben moeten schrijven dan twijfelt iedereen. Misschien hebben ze dat inderdaad niet gedaan, maar wie gelooft Maxime? Ik durf trouwens te wedden dat ze het wel hebben gedaan.

Dat ze dat moesten van de roomse gluiperd. Maxime is klaar. Kan zelfs geen burgemeester van Juinen meer worden. Het is trouwens niet alleen klaar met Maxime, het is klaar met het hele CDA. Met die sneue Henk Bleker als curator. En dat faillissement komt niet door Dries van Agt, Veerman of Hannie van Leeuwen. Uitsluitend door Maxime. En niemand anders. Vergeet bijna collega-gluiperd Eurlings. Sorry Camiel.

Maar de grootste verliezer van deze week is Mark Rutte. Hij riep in zijn overwinningsroes: „We geven Nederland terug aan de Nederlanders!”

Maar dat meende je toch niet? Dat is toch tekst voor dat provinciesikje Machiel de Graaf? Dit schurkt toch tegen Janmaat aan? Dit zijn toch geen woorden van een echte liberaal? We zijn toch niet bezet Mark?

Dat je regeert bij de gratie van de PVV snap ik en dat je ze een beetje naar de rechtse bek moet praten begrijp ik ook. Maar Nederland is toch al van de Nederlanders? Hoeft toch niet terug? Oké, we hebben wat meer kleuren gekregen. Er is een god bij gekomen. De zoete geur van oma’s appeltaart uit die veilige jaren vijftig gaat inderdaad nooit meer overheersen. Je ruikt pizza, shoarma, kebab en… appeltaart.

Het is een mengeling geworden. En ook niet nerveus over vluchtelingen roepen dat dat probleem in hun eigen regio opgelost moet worden. Vluchtelingen waren in het rijke Nederland toch altijd welkom? Daar ben ik juist zo trots op. Anders word je zo’n sneue Volendammer, die een onschuldig meisje haar hoofddoekje verbiedt, terwijl ze twee meter verderop toeristen voor miljoenen per jaar in debiele klederdracht staan te hijsen.

Kortom Mark, hou je in. Je partij is de VVD en niet de PVVD! Dus: gedraag je!