Grote Grijze Olifant, Heel Dik Nijlpaard - en een vlieg

Cover van het boek Vliegensvlugge vlieg van Michael Rosen en Kevin Waldron
Cover van het boek Vliegensvlugge vlieg van Michael Rosen en Kevin Waldron

Michael Rosen en Kevin Waldron: Vliegensvlugge vlieg. Vert. Koos Meinderts. Lemniscaat, 36 blz. € 14, 95. 3+

Zó irritant, een vlieg die, hoe vaak je hem ook verjaagt, steeds weer op je komt zitten. Zo’n plaagbeest is de held in het wervelende prentenboek Vliegensvlugge Vlieg van Michael Rosen en Kevin Waldron. Niet alleen de vlieg, alles en iedereen in dit boek heeft beweging en vaart: de rijmtekst, de dieren die de vlieg proberen dood te maken, ja zelfs het gras wuift mee.

Vliegensvlugge Vlieg maakt drie dieren het leven zuur, Grote Grijze Olifant, Groot en Heel Dik Nijlpaard en Grote Sterke Tijger. Rosen volgt het recept van de herhaling, dat hier goed werkt. Eerst ziet de vlieg – en de lezer met hem – de kont van een dier. En dan begint het spel. ‘Groot en Heel Dik Nijlpaard, ik moet even rusten hoor. Ik ga zitten op je oor’. Dier wordt geïrriteerd van het gekriebel en zet de aanval in, maar graait in het luchtledige.

Hoe snel de vlieg daarentegen is, laat Kevin Waldron zien op zijn tekeningen met geweldige vliegpatronen vol sprintjes en loops. De konten, de poten en de koppen krijgen paginagroot aandacht alvorens Waldron olifant, nijlpaard en tijger helemaal portretteert. Die tijger met warm-felle oranje vacht en knalgroene ogen is om vaak naar te kijken, vooral de plaat met de minuscule vlieg op de tijgerpoot en de tijger in een ik-geef- je-nog-vijf-seconden-voor-ik-je-plet- houding.

Heel wat rustiger verloopt de interdierlijke omgang in Teun en Keun van Inge Misschaert en Soetkine Aps. Kuiken Teun begeeft zich daarin op een dag verder dan ooit van de schuur waar hij met Ma Kip en broers en zussen woont. ‘Zijn hart bonst trots’, beschrijft Misschaert mooi het gevoel van weten dat je boven jezelf aan het uitstijgen bent. Heel lang duurt de euforie niet. Hij verdwaalt, roept om zijn moeder en houdt de paniek alleen op afstand door steeds als een mantra tegen zichzelf ‘Ik durf alles!’ te zeggen. Door de ontmoeting met konijn Keun komt hij weer thuis en heeft hij in Keun ook nog een vriend gevonden. Misschaert vangt de chemie tussen de twee in een zoet dialoogje. Teun zegt: ‘Ik denk dat konijnen leuk zijn.’ Keun antwoordt: ‘Ik denk dat kuikens leuk zijn’.

Dit kleine verhaal over vriendschap is door Soetkine Aps groots geïllustreerd. Aps gebruikt warme en heldere kleuren en strooit gul gekkigheid rond. In de tekst wordt er niet aan gerefereerd, maar op de tekeningen passeert het kuiken tal van andere dieren, zoals biggen die vakantie houden in hun modderpoel, compleet met zwembandjes en zonnebrillen. En kaartspelende geitjes en eekhoorns die tennissen in een boom. De dieren hebben daarbij hun eigen kledinglijn: bolletjestruien voor de eenden, streepjes voor de geiten, effen voor de kippen. Het boek nodigt door zijn kleurige vrolijkheid uit om steeds weer te kijken en te proberen nieuwe details te ontdekken.

SIMONE VAN DRIEL

Inge Misschaert en Soetkine Aps: Teun en Keun. De Eenhoorn, 32 blz. € 14,50. 3+