Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Ruimtevaart

648 kHz: nu nog BBC World Service, binnenkort ruis

Hoofdkantoor BBC Worldservice
Hoofdkantoor BBC Worldservice

Wakker worden met Lillibullero, de martiale openingstune van de BBC World Service, wordt binnenkort een stuk lastiger.

Eind deze maand stopt de Britse wereldomroep met de Engelstalige uitzendingen op de middengolf. Six four eight – de frequentie, 648 kHz, die bijna synoniem is geworden met de World Service – klinkt dan niet langer uit Europese wekker- en autoradio’s.

De World Service, de internationale afdeling van de BBC, blijft nog wel te ontvangen via satelliet, kabel en internet. ’s Nachts, van middernacht tot half vijf, blijft de zender te ontvangen op de lange golf – op 198 kHz, de frequentie waar overdag BBC Radio 4 te horen is.

De BBC sluit deze zender omdat de Britse publieke omroep moet bezuinigen: 77 miljoen euro op het jaarbudget van 290 miljoen euro. Een BBC-woordvoerder in Londen noemt het stoppen van de middengolfuitzendingen „een van de minder moeilijke bezuinigingsmaatregelen”. Er zijn volgens haar „in West-Europa voldoende alternatieven voorhanden, zoals luisteren via internet.” De uitzendingen via de middengolf zouden zeer slecht beluisterd worden. Cijfers zijn echter niet voorhanden.

BBC Worldservice heeft in Nederland een bereik van 85 procent. De meeste kabelmaatschappijen geven de zender door.

De BBC World Service is niet de enige internationale omroep die moet bezuinigen. Ook Radio Nederland Wereldomroep (RNW) ligt onder vuur van met name van de rechtse partijen. De PVV heeft zich regelmatig afgevraagd waarom Nederland uitzendingen in het Arabisch moet subsidiëren. De Tweede Kamer wil dat minister Van Bijsterveldt (Media, CDA) onderzoekt of RNW in zijn huidige vorm kan blijven bestaan. RNW, dat een jaarbudget heeft van 45 miljoen euro, is ondergebracht bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Net als bij de Britten worden de op het buitenland gerichte uitzendingen deels beschouwd als een vorm van diplomatie.

Volgens D66 is de functie van de zender, die vrije informatie brengt in landen zonder persvrijheid en nieuws voor Nederlanders in het buitenland, door de opkomst van internet deels achterhaald. Volgens directeur Jan Hoek van de Wereldomroep beschikt slechts 28 procent van de wereldbevolking over internet.

Ook in de VS is discussie over de Amerikaanse internationale omroep. Heeft de wereld twee decennia na het einde van Koude Oorlog nog behoefte aan Radio Free Europe/Radio Liberty? ,,Mensen moeten zich niet laten misleiden door onze naam”, zei RFE/RL-president Gedmin onlangs. „Er zijn nog steeds genoeg gebieden in de wereld die behoefte hebben aan accuraat en eerlijk nieuws. Investeren in vrede, dat is wat wij doen.”

Volgens de BBC luisterden veel Egyptenaren tijdens hun ‘Facebook-revolutie’ naar de Britse zender. Het sociale netwerk zal de uitzendingen via 648 kHz vermoedelijk niet kunnen redden. De Facebook-protestgroep tegen het stoppen met de uitzendingen op ‘648’, telt op dit moment slechts 31 leden.