4 redenen om tv te kijken

1 koken

Topchef: De jonge professionals

RTL 5, 19.00 - 20.00u.

Koks Robert Kranenborg en Julius Jaspers zijn op zoek naar ‘de beste jonge professional in de keuken’. In een afvalrace gaan de kandidaten de strijd met elkaar aan. Wat maak je van coquilles? En hoe wordt een gerecht mediterraan?

2 sketches

Jiskefet: Sint Hubertusberg

Ned.3, 21.15-21.50u.

Tussen de schamele restanten van hun oude spulletjes proberen de bewoners van bejaardentehuis De Sint Hubertusberg in de herfst van hun leven er samen nog het beste van te maken. Gemangeld tussen de strenge regels en de willekeur van het verplegend personeel houden zij manhaftig het hoofd omhoog, onder het hoopvolle devies: het kan altijd nog erger.

3 bloedige rituelen

Apocalypto

RTL 5, 22.45 - 01.30u.

In de avonturenfilm van Mel Gibson, over bloedige rituelen in de nadagen van de klassieke Maya-beschaving, wordt hoofdpersoon Jaguar Paw op het nippertje gered van de offerdood doordat de Maya’s worden opgeschrikt door een zonsverduistering. De priester zet deze naar zijn hand en verklaart dat de zonnegod geen offer meer blieft. (Mel Gibson, 2006)

4 zoektocht

Broken Flowers

Ned. 2, 23.10 - 00.50u.

Don Johnston (gespeeld door Bill Murray), een Don Juan op zijn retour, zoals zijn vriendin hem toevoegt op het moment dat ze hem verlaat, krijgt te horen dat hij een zoon heeft. Alleen weet hij niet wie de moeder kan zijn. Zijn buurman, een Jamaicaanse amateur-speurder, zet zijn tanden in dit probleem en schotelt Johnston een reis voor langs vier potentiële moeders (de vijfde kandidaat blijkt al te zijn overleden). Dat is de film Broken Flowers: vijf ontmoetingen (met de buurman en de vier vrouwen) en daartussen de reizen waarin Don Johnston en wij moeten recapituleren. De ontmoetingen zijn de bron waaruit de humor de film in stroomt. Don wíl zijn zoon vinden, hij wíl zijn oude geliefden nog een keer zien. Wat hij nu bezit, een fortuin uit computerhandel, een leeg huis, een bruine bank en elke dag een nieuw trainingspak, maakt hem in ieder geval niet gelukkig. (Jim Jarmusch, 2005)