Yunus weg bij bank

Volgens de officiële verklaring is Nobelprijswinnaar Yunus te oud. Achter de schermen speelt een vete tussen hem en de Bengaalse premier.

Nobelprijswinnaar Muhammad Yunus is afgezet als hoofd van de Grameen Bank in Bangladesh, de door hem opgerichte bank die kleine kredieten verstrekt aan armen, vooral aan vrouwen. Dat heeft een hoge functionaris van de Bengaalse centrale bank gisteren bevestigd tegenover het persbureau Reuters. Eerder al meldden Bengaalse televisiestations het gedwongen vertrek van Yunus.

De veelgeprezen baas van de Grameen Bank moet opstappen omdat hij met zijn zeventig jaar de pensioengerechtigde leeftijd heeft overschreden, luidt de officiële verklaring. Maar achter de schermen speelt al langer een vete tussen Yunus en de Bengaalse premier Sheikh Hasina.

Yunus zou de woede van Hasina hebben gewekt omdat hij drie jaar geleden, tijdens de noodtoestand, een eigen politieke partij wilde oprichten. Zij zag dat als een bedreiging voor haar positie. In december beschuldigde Hasina de bank ervan „de armen uit te buiten.” Ze zei verder dat Muhammad Yunus de bank beheert als een persoonlijk leengoed. (NRC)