VN erkennen fout Ban Ki-moon

De Verenigde Naties hebben excuses aangeboden aan Wit-Rusland voor de beschuldiging dat dit land het wapenembargo tegen Ivoorkust heeft geschonden. Alain Le Roy, hoofd van de VN-vredesmissies, verklaarde gisteren dat de beschuldiging onterecht was. Le Roy sprak van „een zeer slecht incident”.

De kwestie is pijnlijk voor de VN aangezien secretaris-generaal Ban Ki-moon zelf zondag Wit-Rusland betichtte van een „ernstige schending” van het in 2004 ingestelde wapenembargo tegen Ivoorkust. Volgens Ban waren drie aanvalshelikopters geleverd aan het leger van Laurent Gbagbo, de zittende president die weigert zijn nederlaag bij de verkiezingen in november te erkennen. Ban Ki-moon – die hoopt dit jaar herkozen te worden als VN-chef – wilde de VN-Veiligheidsraad in spoedzitting bijeenroepen, maar kwam daar een dag later van terug.

Le Roy zei gisteren „de schuld” op zich te nemen. De verklaring van Ban was gebaseerd op een rapport van de VN-missie in Ivoorkust, die onder Le Roy valt. „Ik moet erkennen dat het rapport [...] foutief was”, aldus Le Roy.

De uitglijder is ook schadelijk voor de VN-missie in Ivoorkust. Gbagbo’s militante aanhangers schilderen de tienduizend blauwhelmen al veel langer af als instrument van neokoloniale, westerse belangen. De onterechte beschuldiging over wapenleveranties kan deze stemming verder voeden.

Aanhangers van Gbagbo raken op steeds meer plekken slaags met aanhangers van Alassane Ouattara, de winnaar van de verkiezingen die in een hotel in Abidjan zit. Dat wordt bewaakt door VN-soldaten, wat volgens Gbagbo bewijst dat de VN partijdig zijn. (AP)