VN blunderen met beschuldigen van Wit-Rusland

A Senegalese United Nations peacekeeper holds his cap against the wind and debris raised by a landing U.N. helicopter, at the Golf Hotel in Abidjan, Ivory Coast, Tuesday, Jan. 4, 2011. Alassane Ouattara, recognized internationally as Ivory Coast's elected leader, is attempting to govern from a hotel in Abidjan where he and his staff are barricaded behind sandbags and giant coils of razor wire. In recent weeks, getting supplies to the Golf Hotel has become increasingly difficult, and the U.N. started running daily helicopter flights that land on the hotel's lawn ferrying cartons of vegetables and tins of powdered milk.(AP Photo/Rebecca Blackwell)
A Senegalese United Nations peacekeeper holds his cap against the wind and debris raised by a landing U.N. helicopter, at the Golf Hotel in Abidjan, Ivory Coast, Tuesday, Jan. 4, 2011. Alassane Ouattara, recognized internationally as Ivory Coast's elected leader, is attempting to govern from a hotel in Abidjan where he and his staff are barricaded behind sandbags and giant coils of razor wire. In recent weeks, getting supplies to the Golf Hotel has become increasingly difficult, and the U.N. started running daily helicopter flights that land on the hotel's lawn ferrying cartons of vegetables and tins of powdered milk.(AP Photo/Rebecca Blackwell) Een helikopter van de VN landt bij het Golfhotel in Abidjan, Ivoorkust, waar Alassane Ouattara zich ophoudt. Foto AP / Rebecca Blackwell

De Verenigde Naties hebben Wit-Rusland ten onrechte beschuldigd van schending van het wapenembargo tegen Ivoorkust.

Het hoofd van de vredesoperaties van de VN, Alain Le Roy, bood woensdag omstandig excuses aan voor de blunder en sprak van een ‘zeer slecht incident voor ons’.

Wit-Russische gevechtshelikopters
Het bureau van secretaris-generaal Ban Ki-moon meldde zondag dat Wit-Rusland drie gevechtshelikopters had geleverd aan de troepen van president Laurent Gbagbo, die weigert de macht af te staan aan de internationaal erkende winnaar van de presidentsverkiezingen van november, Alassane Ouattara.

Het bureau van Ban zei dat de eerste helikopter zondag op de luchthaven van Abidjan was aangekomen en dat de twee andere maandag zouden volgen.

Oorspronkelijke informatie van experts
Volgens Le Roy was het bericht gebaseerd op een melding van Unoci, de VN-troepenmacht in Ivoorkust, waarin gezegd werd dat er een vliegtuig uit Wit-Rusland was geland. Die melding was onjuist, zei Le Roy, ‘er was geen vliegtuig geland’. Hij zei dat de oorspronkelijke informatie over de helikopterleveranties stamde van onafhankelijke experts die toezicht houden op de sancties, die hun informatie van legio bronnen betrekken.

De onjuiste melding kwam na een week van verhevigde gevechten tussen aanhangers van Gbagbo en Ouattara in Abidjan. Gbagbo heeft het leger aan zijn kant tegen Ouattara, die voorlopig zijn intrek in een hotel in Abidjan heeft genomen en beschermd wordt door VN-militairen.