Spaanse visstoofschotel

Ik eet graag uit blik, zei Wouter Klootwijk laatst in zijn Wilde Keuken. Hij noemde sardines, haring in tomatensaus en het blikje krab ‘daar kun je overal in de wereld mee overleven’. Niet toevallig dat hij in eerste instantie vooral vis in blik noemde leek me. Al kwam later ook vlees aan bod – ik

Ik eet graag uit blik, zei Wouter Klootwijk laatst in zijn Wilde Keuken. Hij noemde sardines, haring in tomatensaus en het blikje krab ‘daar kun je overal in de wereld mee overleven’. Niet toevallig dat hij in eerste instantie vooral vis in blik noemde leek me. Al kwam later ook vlees aan bod – ik had het zelf gisteren nog over de voortreffelijke confit de canard uit blik.

Meestal trekken we onze neus op voor ‘blikvoer’ zei Klootwijk. Hij vond dat ten onrechte, maar dat kwam vooral omdat hij het blik zelf zo’n geweldige uitvinding vond. Hij liet ook schitterende modellen zien, schouderhamvormig blik en een ‘onbestaanbaar’ blik van Escher. Ook maakte hij met wellust een blikje corned beef open, niet vanwege de corned beef maar vanwege het lipje en het sleuteltje. Toen hij het deed brak dat lipje niet af maar werd het blikje keurig opengedraaid. Ik herinner me uit de tijd van die sleuteltjes eindeloze gevechten met het sardineblikje, omdat je om een of ander reden bij het oprollen van het dekseltje altijd scheef ging en dan zat het op een gegeven moment moervast. En dan kreeg je de sardientjes er alleen nog maar in brokjes uit.

Er is veel smerigheid in blik te koop. Maar, Klootwijk heeft gelijk, ook veel smakelijks: de witte tonijn van Fishes, de heerlijke tonijn van Ortiz uit Spanje, ontdekt na een andere uitzending van Wouter Klootwijk. Ik koop ook vaak blikjes Merza-olijven, met ansjovis en met citroen, heerlijk zijn die, bij de meeste Albert Heijns en de meeste Jumbo supermarkten te verkrijgen.

Dus ik bedoel maar: ik ben geen tegenstander van blik als zodanig. Maar een zelfgekookte maaltijd, tja. Die is niet makkelijk door iets uit blik te vervangen. Neem deze heerlijke visschotel – ik moet het blik nog vinden waar zoiets uit komt.

Bak in een ruime pan de olijfolie de amandelen de knoflook en het broodkruim goudbruin in een minuut of 4. Doe in een kom of schaal tot later.

Snijd de ui fijn en haal de zaadjes uit de rode peper, hak hem fijn. Doe weer twee lepels olijfolie in de pan en bak de ui met de peper tot de ui wat zachter is geworden. Doe de tomaten erbij en laat het vocht een beetje verdampen. Voeg dan het laurierblad toe en de bouillon. Laat aan de kook komen. Schil intussen de aardappelen en snijd ze in blokjes. Voeg ze toe aan de bouillon en laat ze 10 minuten koken tot ze gaar zijn. Roer dan de picada door de soep die daardoor enigszins gebonden zal raken. Voeg de mosselen toe.

Snijd de vis in stukken en doe ze ook in de pan, laat drie minuten stoven en voeg de garnalen toe. Nog een minuutje laten pocheren tot ze roze zien. Draai het vuur uit en bestrooi de schotel met peterselie. Dien op met brood om in de saus te dopen.

Spaanse visstoofschotel

Picada

2 el olijfolie

40 g gehakte of gemalen amandelen

broodkruim van 1 witte boterham van 2 dagen oud

2 tenen knoflook

Voor de stoofpot

2 el olijfolie

1 kleine ui

250 g tomaten in blokjes

1 rode chilipeper

1 laurierblad

1 l visbouillon

2 aardappelen

1 pond witvis (heek, harder, skrei)

12 ongepelde garnalen

3 ons venusschelpen of mosselen in de schelp

klein bosje peterselie