Uitstel bezoek Beatrix aan onrustig Oman

Het staatsbezoek van koningin Beatrix aan Oman is uitgesteld. Reden is de onrust in de Golfstaat. Verschillende fracties in de Tweede Kamer hadden al aangedrongen op uitstel. Zij reageerden tevreden.

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst is in overleg tussen Nederland en Oman tot uitstel besloten. „Beide landen zijn tot de gezamenlijke conclusie gekomen dat de huidige ontwikkelingen thans alle aandacht vragen en dat het bezoek daarom beter later kan worden afgelegd.” Ze hopen dat een nieuwe datum „op afzienbare termijn” kan worden gevonden.

Uitstel van een staatsbezoek lag gevoelig, omdat het kan worden uitgelegd als inmenging in binnenlandse aangelegenheden, antwoordde premier Rutte eerder op Kamervragen. Anderzijds kan het laten doorgaan van zo’n bezoek worden gezien als steun aan het onder vuur liggende regime.

Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima zouden Oman op 6, 7 en 8 maart bezoeken. De koningin zou ook een bezoek brengen aan havenstad Sohar, waar de meeste onrust is.

Het bezoek aan Qatar, op 9 en 10 maart, gaat wel door.

Zondag viel ten minste één dode bij de demonstraties in Oman. In verschillende steden wordt geprotesteerd, maar de betogingen blijven klein en redelijk vreedzaam. Sultan Qaboos Bin Said heeft, om de onrust te bezweren, beloofd vijftigduizend banen te creëren. Daarnaast krijgen werklozen meer geld en komt er onderzoek naar meer macht voor de permanente adviesraad van de regering.

Een onderdeel van het staatsbezoek aan Oman, een borrel op de Hr. Ms. Tromp, werd al eerder afgezegd. Het marinefregat wordt gebruikt om Nederlanders uit Libië te evacueren.

Regeringspartijen VVD en CDA, gedoogpartner PVV en oppositiepartij PvdA vinden het uitstel „verstandig”. Bernard Wientjes, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, drong er gisteren op aan het staatsbezoek te laten doorgaan. De protesten moesten volgens hem „deze uitgelezen kans om de zakenrelaties tussen Nederland en de Golfstaten te verstevigen niet verstoren”.