Uitgelicht

Ajax player Mounir El Hamdaoui, right, celebrates with Miralem Sulejmani, left, after Sulejmani scored against Anderlecht player during their round of 32, second leg, Europa League match at ArenA stadium, Amsterdam, Netherlands, Thursday Feb. 24, 2011. (AP Photo/Peter Dejong)
Ajax player Mounir El Hamdaoui, right, celebrates with Miralem Sulejmani, left, after Sulejmani scored against Anderlecht player during their round of 32, second leg, Europa League match at ArenA stadium, Amsterdam, Netherlands, Thursday Feb. 24, 2011. (AP Photo/Peter Dejong) AP

Film

The Firm (Sydney Pollack, 1993, VS). Verfilming van John Grishams ingenieuze bestseller over het gruwelijke dilemma van een ambitieuze advocaat die onwetend zijn ziel verkocht aan een corrupt advocatenkantoor. Heerlijke rolbezetting met Tom Cruise als de briljante, voormalige werkstudent en Gene Hackman als de Mephistoles van Memphis. RTL7, 20.30-23.35u.

Georgia Rule (Garry Marshall, 2007, VS). Regisseur van Pretty Woman laat drie generaties vrouwen – pubermeisje Lindsay Lohan, dranklustige moeder Felicity Huffman en oma Jane Fonda – nader tot elkaar komen naar aanleiding van een mogelijk familieschandaal. Ontroerend en grappig. Vreselijk voorspelbaar ook, in z’n emoties, maar dat doet er niet toe want die emoties, hoe afgekloven ook, zijn wel echt. Ook met Dermot Mulroney. RTL8, 20.30-22.40u.

Actualiteiten

EénVandaag. Een terugblik op de Statenverkiezingen. Wat zijn de landelijke consequenties van de nu bekende uitslag? En hoe reageren partijen in de provincies op hun succes of verlies? Ned.1, 18.15-18.45u.

Nieuwsuur. Nieuwsuur gaat in op de gevangengenomen Nederlandse mariniers in Libië en op de toekomst van het CDA na de Provinciale Statenverkiezingen gisteren. 22.00-23.00u.

Informatief

Kruispunt. Steeds meer ouderen kiezen ervoor hun levensverhaal op te schrijven, in boekvorm of op een website. Volgens de Katholieke Bond van Ouderen is het zelfs een trend. Het thema van de komende Boekenweek is ‘Curriculum Vitae - geschreven portretten’. Bijkomend voordeel is dat uit onderzoek zou blijken dat het schrijven depressieve klachten bij ouderen vermindert. Afl.: Levensverhalen: schrijven helpt verleden te verwerken. Ned.2, 18.25-18.55u.

Arctic circle with Bruce Perry. Vijfdelige natuurdocumentaireserie waarin Bruce Parry door het Noordpoolgebied trekt. Onderweg onderzoekt hij de impact van klimaatveranderingen op het leven van de mensen in die streek. In deze vierde aflevering reist hij door Canada. Het leven van de kariboejagers in het Canadese noorden wordt beïnvloed door de oprukkende oliewinning. Canvas, 20.40-21.30u.

Alles voor de wetenschap. Documentaireserie over Belgische wetenschappers van naam. Wiskundige Ingrid Daubechies werkte tot eind 2010 op de prestigieuze Princeton-universiteit in de Verenigde Staten. De Daubechies wavelets, wiskundige formules die vooral van belang zijn voor de digitale cinema, zijn naar haar vernoemd. De FBI huurde haar in voor de ontwikkeling van een nieuw systeem om vingerafdrukken te herkennen. Canvas, 21.30-22.25u.

Human planet. Slot van achtdelige natuurserie over de relatie tussen natuur en mens en het aanpassingsvermogen van de laatste op verschillende omgevingen. In deze aflevering de manieren waarop dieren zich hebben aangepast aan de stad. Afl. Cities - Surviving the urban jungle. BBC 1, 21.00-22.00u.

The Spice trail. Reportageserie over de vijftiende-eeuwse kruidenhandelsroute naar India en Sri Lanka. In deze aflevering reist Kate Humble van het Atlasgebergte in Marokko naar Spanje, in het spoor van de kostbaarste specerij ter wereld: saffraan. Hoewel verreweg de meeste saffraan uit Iran komt, is Spanje ook een producent. In Mexico gaat Humble op zoek naar vanille, ooit ‘ontdekt’ door de Spaanse veroveraar Hernán Cortés. BBC 2, 22.00-23.00u.

Holland Doc: levenslang, 10 jaar later. Regisseur Jonathan Stack keert in deze Amerikaanse documentaire terug naar de staatsgevangenis van Louisiana, die ook wel bekendstaat als ‘Angola’ of ‘The Farm’. De gevangenis is een van de grootste van de Verenigde Staten, met ruim 5.000 gedetineerden, 1.800 bewaarders en een eigen werkboerderij. Louisiana herbergt en executeert ook de terdoodveroordeelden in de staat. In 1998 portretteerde Stack tien tot levenslang veroordeelde misdadigers in de gevangenis. Zes zitten er nog vast , twee zijn vrijgelaten en twee zijn overleden. Het beleid van de hoofdcipier, de erfenis van de slavernij (de meerderheid van de gedetineerden is zwart en wordt tewerkgesteld op de boerderij) en het nut van gevangenisstraf worden ter discussie gesteld. Ned.2, 23.00-00.00u.

Amusement

Buma Harpen Gala 2011. Rechtstreekse uitzending waarin de winnaars van de Gouden en Zilveren Harpen bekend worden gemaakt. De prijzen voor succesvolle en veelbelovende muzikanten worden dit jaar uitgereikt in Utrecht, Vredenburg Leidsche Rijn. Presentatie: Yolanthe Sneijder-Cabau. Ned.3, 20.25-21.50u.

Help, mijn man is klusser! Nieuwe reeks van klusprogramma waarin John Williams de partners van onhandige doe-het-zelvers te hulp schiet. Een gezin slaapt in tenten op de onverwarmde zolder omdat de man des huizes de begane grond onbewoonbaar heeft gemaakt. RTL 4, 20.30-21.30u.

Comic Relief: Famous, rich and in the slums. Eerste aflevering van tweeluik waarin Lenny Henry, Samantha Womack, Reggie Yates and Angela Rippon hun luxebestaan (tijdelijk) achter zich laten om te leven en te werken in de wijk Kiberia van Nairobi (Kenia), een van de grootste sloppenwijken van Afrika. In het kader van de acties van de hulporganisatie comic relief. BBC 1, 22.00-23.00u.

Sport

KNVB-beker. Rechtstreeks verslag van de voetbalwedstrijd Ajax-RKC Waalwijk in de halve finale van de KNVB-beker. Veronica, 20.30-22.55u.

Radio

Radio 6 live. VPROjazzlive brengt een serie van zes programma’s rond het werk van Adrian Belew. De gitarist werd bekend door zijn werk met Frank Zappa, David Bowie, Talking Heads en King Crimson. Vanavond een opname van Belew met zijn Power Trio, in oktober 2010 in Amstelveen. Later deze maand onder meer een concert met het Metropole Orkest in Paradiso. Radio 6, 23.02-01.02u.