Strafhof start onderzoek naar misdaden in Libië

The entrance of the International Criminal Court (ICC) is seen in The Hague March 3, 2011. The ICC's chief prosecutor Luis Moreno-Ocampo said on Wednesday he would investigate the violence in Libya after the U.N. Security Council referred the case to the Hague-based war crimes tribunal. The Security Council on Saturday imposed sanctions on Libyan leader Muammar Gaddafi and his family, and referred Libya's crackdown on anti-government demonstrators to the ICC. REUTERS/Jerry Lampen (NETHERLANDS - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CRIME LAW)
The entrance of the International Criminal Court (ICC) is seen in The Hague March 3, 2011. The ICC's chief prosecutor Luis Moreno-Ocampo said on Wednesday he would investigate the violence in Libya after the U.N. Security Council referred the case to the Hague-based war crimes tribunal. The Security Council on Saturday imposed sanctions on Libyan leader Muammar Gaddafi and his family, and referred Libya's crackdown on anti-government demonstrators to the ICC. REUTERS/Jerry Lampen (NETHERLANDS - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CRIME LAW) Het Internationaal Strafhof van de Verenigde Naties in Den Haag. (Foto Reuters / Jerry Lampen)

De hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof start een onderzoek naar misdaden gepleegd door het regime van Moammar Gaddafi tegen “vreedzame demonstranten” in Libië. In de komende weken “zal onderzocht worden wie de grootste verantwoordelijkheid dragen”.

Dat heeft aanklager Luis Moreno Ocampo vanmiddag aangekondigd in een persconferentie in Den Haag, waar het Strafhof huist. Gaddafi is na de Soedanese president Omar al-Bashir het tweede staatshoofd in functie tegen wie het Internationale Strafhof een onderzoek instelt. Tegen Bashir is daarna een arrestatiebevel uitgevaardigd. “Niemand heeft de autoriteit om burgers aan te vallen.” De burgerbevolking van Libië is volgens Ocampo doelwit van “systematische aanvallen”.

Het onderzoek zal zich richten op de rol van de Libische leider Moammar Gaddafi “en de kring rond hem”, alsmede mensen “met autoriteit” die niets hebben gedaan om de misdaden tegen te gaan. De verschillende hoofden van veiligheidsdiensten in Libië “zijn gewaarschuwd, als onder hun gezag misdaden zijn gepleegd dan zijn zij ook verantwoordelijk.” Ocampo zei dat er “geen straffeloosheid zal zijn in Libië.”

De informatie waarop het besluit tot het starten van een onderzoek is gebaseerd is deels gebaseerd op berichten in de media, “maar we hebben in een paar dagen veel informatie verzameld van bronnen daar, die ik uiteraard niet noem”, zei Ocampo. “We moeten nu het maximale doen om deze zaak in zijn volledigheid voor de rechter te brengen.”

De opdracht om de situatie in Libië te onderzoeken werd afgelopen zaterdag gegeven door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De Veiligheidsraad stelde in haar unaniem aangenomen resolutie dat de “systematische aanvallen” tegen de Libische bevolking mogelijk gekwalificeerd kunnen worden als misdaden tegen de menselijkheid.