Speeddaten: verwarrende variatie aan vrijers

Is die rijzige onderwijzer die elke zondag naar de kerk gaat het leukst? Die slanke, niet rokende verkoper? Of toch maar afspreken met de jonge banketbakker met het buikje?

Speeddates waar een mens dit soort afwegingen moet maken, zijn verwarrend. Van een speeddate met veel variatie in deelnemers komt een vrijgezel vaker onverrichter zake thuis.

Dat schrijven een econoom en een psycholoog in Biology Letters. Het is een ongebruikelijke plek voor zo’n boodschap: het wetenschapsblad gaat over diergedrag.

De Britten Alison Lenton en Marco Francesconi schrijven dan ook dat ze een biologisch probleem oplossen: hoe gaan dieren om met variatie bij de partnerkeuze? Biologen gaan er vooral van uit dat veel variatie dieren kieskeuriger maakt, waardoor ze beter kunnen kiezen. Maar psychologen, schrijven de auteurs van het artikel, zien mensen juist worstelen met een overvloedige keuze – in de supermarkt bijvoorbeeld – en verward raken.

Bij de 84 speeddates (met elk zo’n 20 tot 30 kandidaten) die Lenton en Francesconi analyseerden, leek dat laatste het te geval. De meeste vervolgafspraakjes kwamen voort uit speeddates waar de kandidaten het meest op elkaar leken. Als bijna iedereen toevallig religieus was, bijvoorbeeld. Of als er weinig verschil was in lengte of dikte van de vrijgezellen. Bij zo’n evenement doet een single gemiddeld vijf contacten op. Een even grote speeddate met veel variatie leverde maar drie afspraakjes per persoon op.

Dat zou nog kunnen betekenen dat de deelnemers bij zo’n breed aanbod ineens de ideale man of vrouw voor zich zien en de rest links laten liggen.

Maar Lenton en Francesconi zagen dan vooral niet-rationele beslissingen. Er waren meer singles die de hoop opgaven en helemaal niemand kozen. En bij elke speeddate is er één kandidaat het populairst – alleen, hoe meer variatie, hoe minder overeenstemming daarover bestond.

Of dit nu ook voor consumenten op gaat, is overigens nog niet duidelijk. Er is een beroemd onderzoek waarbij mensen meer M&M’s aten zodra ze uit meer kleuren konden kiezen.