SP: verlies valt alleszins mee

De SP rekent op 8 zetels in de Eerste Kamer. Een verlies van vier.

Het citaat: „Het fantastische resultaat van de Provinciale Statenverkiezingen van 2007 kunnen we niet evenaren. Dat wisten we van tevoren”, zei Harry van Bommel, Tweede Kamerlid.

Waarom zei hij dat? De SP heeft het verlies binnen de perken weten te houden. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 verloor de partij 10 zetels. Het verlies van vier zetels valt volgens Van Bommel dus „alleszins” mee.

Wat zeiden de anderen? Er heerste opluchting. Onder partijleider Roemer lijkt de weg naar boven weer gevonden te zijn. Maar de SP’ers richten zich gistavond vooral op de mogelijke minderheid van de coalitie in de Eerste Kamer. „Leuk geprobeerd Mark, maar je bent wel gezakt”, zei Eerste Kamerlijsttrekker Tiny Kox in zijn toespraak. Om het eigen verlies leek men zich niet te bekommeren. Rond tien uur steeg gejuich op, toen de definitieve prognose binnen was. „Geen Belgische toestanden, maar nieuwe verkiezingen!”, voorspelde Van Bommel. Kox drukte zich wat voorzichtiger uit. „De regering zou er wijs aan doen geen wetsvoorstellen naar de Eerste Kamer te sturen met een krappe meerderheid in de Tweede Kamer.” Toen partijleider Emile Roemer rond half elf binnenkwam, barstte er een bescheiden feestje los.

En de muziek? Shake, Rattle & Roll , gespeeld door de band C-Jays uit Oss. Achter de keuze voor dit nummer schuilt geen boodschap, zei de zanger. „We spelen alles, behalve suffe CDA-muziek.”