SGP wil samenwerken met kabinet in Eerste Kamer

De SGP denkt in de Eerste Kamer zaken te kunnen doen met het kabinet. SGP-leider Van der Staaij zei vanmiddag in de Tweede Kamer dat zijn partij, die naar verwachting één zetel krijgt in de senaat, een bijzondere positie heeft.

Die positie dankt de SGP aan de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen van gisteren. De coalitiepartijen haalden waarschijnlijk te weinig zetels voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Op basis van de voorlopige uitslagen krijgt de VVD zestien zetels, het CDA elf en de PVV tien. Dat geeft een totaal van 37 zetels, wat één te weinig is voor een meerderheid.

Van der Staaij: wij willen kabinet niet weg krijgen
De SGP kan de partij zijn die de coalitie aan deze ene zetel kan helpen. Van der Staaij zei vanmiddag dat de SGP “geen oppositiepartij is die er op uit is om het kabinet weg te krijgen”. Wel zei hij dat zijn partij ook niet gebonden is aan afspraken. Kortom, het kabinet moet de SGP in ruil voor de gedoogsteun wel iets bieden.

In NRC Handelsblad beschreef parlementair redacteur Oscar Vermeer vanmiddag op welke terreinen het kabinet en de SGP wel en niet makkelijk kunnen samenwerken:

“De steun van de SGP lijkt zeker bij een strenger asiel- en migratiebeleid, zoals dat in het verleden ook bij voorstellen van oud-minister Verdonk (VVD) gold. Lastiger ligt het bij andere onderwerpen zoals de hervorming van het onderwijs. De SGP steunt, net als een groot deel van de andere partijen, de hervormingen, maar vindt de daaraan gekoppelde bezuinigingen te hoog. En als er bezuinigd moet worden, moet dat worden uitgesmeerd over meerdere jaren. Maar een concessie in deze richting is moeilijk voor het kabinet omdat dat onmiddellijk een financiële tegenvaller zou betekenen.”

En er zijn nog meer onderwerpen waarbij steun van de SGP niet verzekerd is:

“Ook de hervorming van de woningmarkt ligt lastig. De SGP is ook voor aanpak van het scheefwonen, maar vindt dat er ook iets gedaan moet worden aan de hypotheekrenteaftrek. De meest gevoelige onderwerpen bij de SGP zijn de bezuinigingen op ontwikkelingshulp en de Wajongers, de jonggehandicapten. De partij wil dat deze, meest kwetsbare, mensen worden beschermd en ziet niets in de kabinetsplannen”.

Ondanks deze mogelijke moeilijkheden deed Rutte gisteravond laat al een handreiking naar de SGP. Tegen het Reformatorisch Dagblad zei hij “verwantschap” te voelen met de partij:

“Wij voelen zeker verwantschap met de SGP. Bijvoorbeeld als het gaat om de staatsfinanciën, een veiliger Nederland en het immigratiebeleid. Het is een hele leuke partij, met leuke mensen.”