Sanctie na stemadvies via Twitter

Door Twitter is rondom de Statenverkiezingen beroering ontstaan. In Nijmegen gaf personeel van universiteitsrestaurant De Refter op woensdagmorgen via Twitter een stemadvies: „Stembureau Refter geopend. Denk aan de toekomst van het onderwijs en stem oppositie.” Dat lag gevoelig, want bij het restaurant was een stembureau gevestigd. Website GeenStijl pikte het op. De universiteit liet de ‘tweet’ verwijderen, het personeel bood zijn excuses aan. „Wij spreken namens het restaurant. Niet vanuit het stemlokaal.”

De Groningse Burgemeester Rehwinkel (PvdA) onthief een stemmenteller uit haar functie na haar tweet de avond voor de verkiezingen: „Ik zal mijn best moeten doen om geen PVV-stemmen te laten verdwijnen.” Robert-Jan van Ette, raadslid voor de PvdA in Leiden, twitterde: „En voor ik als lid van het stembureau ga beginnen en neutraal moet zijn: gebruik uw stem om de plannen van dit asociale kabinet te blokkeren.” Op de vraag of hij kritiek op zijn tweet heeft gekregen zegt Van Ette: „Nee, maar dat zou ook vreemd zijn. Ik heb vrijheid van meningsuiting voor en na mijn tijd in het stembureau en ik heb niet opgeroepen tot illegale handelingen of aangekondigd dat ik die zelf zou verrichten.”