'Rango' is gelukkig niet alleen onschuldig vermaak

scene uit de animatiefilm Rango (2011) FOTO: Paramount
scene uit de animatiefilm Rango (2011) FOTO: Paramount

Rango

Regie: Gore Verbinski. Met stemmen van: Johnny Depp, Isla Fisher. In: 166 bioscopen.***

De moderne animatiefilm is vrijwel altijd ook een filmquiz: naar welke film verwijst deze scène? Het is de manier om ouders die met hun kinderen meegaan ook een leuke tijd te bezorgen. Die kunnen bij Rango hun hart ophalen. De door Gore Verbinski (Pirates of the Caribbean) geregisseerde film is een parodie op de spaghettiwesterns uit de jaren 60 en 70. De titel verwijst naar Django (1966) en de film zit tjokvol referenties naar bijvoorbeeld de trilogie die Sergio Leone maakte met Clint Eastwood als de Man with No Name. En omdat Johnny Depp de stem van Rango doet, citeren de makers ook nog uit Fear and Loathing in Las Vegas. Het is eigenlijk alleen amusant voor wie het herkent en het maakt van Rango ook een beetje een zelfingenomen product: kijk ons eens slim zijn!

Rango is een kameleon, de bewoners van een stadje in het Wilde Westen die hij gaat redden van een megalomane burgemeester, zijn viezige ratten en amfibieën met een bobbelige huid. Een beetje eng maar uiteindelijk zeer charmant. De film is met zorg gemaakt. Hij oogt prachtig, met een soms adembenemende gedetailleerdheid. Hij helt meer naar de wat duistere animatiefilms van Tim Burton dan naar het onschuldige vermaak uit de koker van Disney of Pixar. Dat alleen al is een verademing. De scènes zijn soms wat surreëel, voor jonge kinderen zijn sommige momenten wellicht wat eng. De humor is gevat en de hoofdrolspelers wijken flink af van de lieftalligen uit meer mainstream-animatiefilms.