PVV: te hoge verwachtingen

De PVV krijgt waarschijnlijk 10 zetels in de Eerste Kamer, de partij deed vier jaar geleden niet mee.

Het citaat: „Nederland heeft de PVV opnieuw in zijn hart gesloten”, zei partijleider Geert Wilders.

Waarom zei hij dit? Sinds Wilders zich van de VVD heeft afgescheiden en met zijn PVV deelneemt aan verkiezingen, heeft hij het ene na het andere electorale succes behaald. Negen zetels in de Tweede Kamer, vijf in het Europees Parlement, negen en acht zetels in de gemeenteraden van respectievelijk Almere en Den Haag, 24 zetels in de Tweede Kamer en nu „vanuit het niets” tien zetels in de senaat. Maar verhoudingsgewijs heeft de PVV bij deze verkiezingen minder stemmen gekregen dan bij de landelijke verkiezingen in juni vorig jaar. Daardoor rijst de vraag of het ‘momentum’ van de PVV voorbij is. Wilders wilde beklemtonen dat dit geenszins het geval is.

Wat zeiden de anderen? Dat ze eigenlijk hadden gehoopt op een nog grotere klapper voor de PVV. De verwachtingen waren te hoog gespannen, bleek direct na de eerste prognoses. „The sky was the limit”, zegt Michael Heemels, nummer zeven op de Limburgse kandidatenlijst. „En tja, dan valt dit een beetje tegen.” Aan de ietwat bedrukte stemming in bioscoop/brasserie Royal in het Limburgse Echt kwam pas een eind toen om een uur of elf de cd met carnavalsmuziek werd aangezet.

En de muziek? Carnavalsmuziek dus. En Kwestie van geduld van Rowwen Hèze. Bij binnenkomst van Wilders en de Limburgse lijsttrekker Laurence Stassen moest de feestmuziek uiteraard even wijken voor het gouwe ouwe PVV-nummer Eye of the Tiger, de soundtrack van Rocky.