PvdA: de uitslag is niet slecht

De PvdA rekent op 14 zetels in de Eerste Kamer. Net zoveel als de partij nu heeft.

Het citaat: „De uitslag is voor de PvdA niet slecht, en voor het land is het geweldig”, zei partijleider Job Cohen.

Waarom zei hij dit? Omdat de voorspellingen uitwijzen dat de PvdA in de Eerste Kamer geen zetels verliest en het kabinet samen met gedoogpartner PVV in de senaat geen meerderheid haalt. Voor het procentuele verlies ten opzichte van de Tweede Kamerverkiezingen in juni 2010 hadden PvdA’ers de volgende verklaringen: ze hebben minder kiezers getrokken omdat er geen tweestrijd was tussen beoogde premiers. De PvdA scoort historisch altijd lager in de Provinciale Statenverkiezingen. Het leek PvdA’ers gisteren niet te deren, dat ze, anders dan D66, hun felle verzet tegen het kabinet niet in winst hebben kunnen omzetten. Ze zijn erg tevreden over de campagne die ze hebben gevoerd.

Wat zeiden de anderen? „De kiezers hebben laten zien dat ze een ander Nederland willen hebben”, zei partijvoorzitter Lilianne Ploumen al gauw nadat de eerste exitpolls binnen kwamen. Tweede Kamerlid en campagnestrateeg Hans Spekman was toen iets voorzichtiger: „Ik kan nu in ieder geval een half uur vrolijk zijn.” Tegen de verzamelde vrijwilligers zei Marleen Barth, lijsttrekker voor de Eerste Kamer, later op de avond: „Als die meerderheid voor het kabinet er niet komt, dan is dat door jullie. Dat mag je nooit vergeten.”

En de muziek? Magnificent van U2 werd gespeeld toen Cohen het podium opliep voor zijn toespraak.