Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Politie erkent fouten bij liquidatie topcrimineel Hillis

Het KLPD (Korps Landelijke Politiediensten) geeft toe fouten te hebben gemaakt rond de succesvolle moordaanslag op topcrimineel Stanley Hillis. Voor de moord is niemand opgepakt, terwijl er op het moment dat Hillis met kogels werd doorzeefd twee agenten in een aanhanger zaten die naast de auto van Hillis stond.

De agenten zaten in de aanhanger omdat ze een ontmoeting van Hillis met een andere persoon wilde afluisteren. Volgens een persbericht van de KLPD bevond zich “op wat grotere afstand” ook een observatieteam:

“Door de aard van de operatie - heimelijkheid - bevond dit team zich niet in het zicht van de auto van H. Men kon dan ook niet zien of horen dat er een aanslag plaatsvond.”

Boven de parkeerplaats hing bovendien een politiehelikopter in de lucht. Vanwege de nabijheid van Schiphol zou die niet vrij hebben kunnen bewegen. De KLPD erkent dat de onderlinge communicatie „niet vlot” verliep, waardoor de daders konden ontkomen.

Hillis was een onderwereldfiguur die veel genoemd is in de Endstra-tapes, de achterbankgesprekken die de recherche voerde met de in 2004 geliquideerde Willem Endstra. Hij werd daarbij omschreven als een van de bazen van de onderwereld, samen met Willem Holleeder en Dino S.