Politicus in Kenia wil bling

Gidion Mbuvi werd het Keniaanse parlement uitgezet voor het dragen van oorbellen en een zonnebril. Maar het parlementslid zegt te zullen vechten voor aanpassing van de kledingvoorschriften.

„Ik vertegenwoordig de jeugd die mij verkozen heeft”, zei de 35-jarige Mbuvi gisteren tegenover de BBC. „Dit is onze generatie, dit is onze tijd.”

Gidion Mbuvi staat in Kenia bekend als een flamboyante figuur, een Sonko in het Swahili. Mbuvi, die een kiesdistrict in de hoofdstad Nairobi vertegenwoordigt, rijdt rond in een Hummer. Hij beschikt ook over een kleurrijk verleden: de politie heeft hem verhoord wegens vermeende drugshandel – hijzelf ontkent – en er wacht hem een proces wegens fraude. Zelf presenteert hij zich als de stem van de grote, snel groeiende groep jongeren in Kenia die de buik vol heeft van de corrupte politieke elite.

„Ik probeer de wereld duidelijk te maken dat nu het moment is voor de jeugd om het land te leiden”, aldus Mbuvi. Dinsdag werd hij door zijn collega’s het parlement uitgestuurd omdat zijn kledij de waardigheid van het ambt zou aantasten. Een Keniaanse burger wees er via internet op dat de speaker van het parlement een witte pruik van paardenhaar draagt – en vroeg zich af wie er het meest ridicuul uitziet. (BBC)