Overname van drukker Roto afgeblazen

Roto Smeets Group, de grootste drukker van Nederland, wordt niet overgenomen. Riva Investments trekt zijn bod in, omdat de resultaten tegenvallen en een reorganisatie nog niet het beoogde effect heeft.

Riva had in september het bod nog verhoogd van 12,50 euro naar 14 euro per aandeel. De investeringsmaatschappij, die al 15 procent van de aandelen in het grafisch concern bezit, wilde Roto Smeets op termijn van de beurs halen.

Roto Smeets, dat onder meer publiekstijdschriften als Margriet en Donald Duck en reclamedrukwerk produceert, maakte eind februari zijn resultaten over het derde kwartaal bekend. Die vielen tegen. Roto Smeets zag de omzet over de eerste negen maanden van 2010 met 15 procent dalen ten opzichte van een jaar eerder, naar 258 miljoen euro. Het verlies was lager dan in 2009 maar nog altijd 23,7 miljoen euro. „De cijfers wijken materieel af van de verwachtingen ten tijde van het aangaan van de overnamegesprekken”, stelt Riva in een persverklaring.

Woordvoerder Joost Rijper van Riva Investments zegt dat hij teleurgesteld is dat de overname niet door gaat. „Roto Smeets heeft fors gereorganiseerd. Ze hebben gedaan wat ze hebben beloofd. Maar dat heeft niet de resultaten opgeleverd die we verwachtten.” Roto Smeets sloot zijn drukkerij in Utrecht en verkleinde de capaciteit van het bedrijf in Etten-Leur. Lagere prijzen voor drukwerk zorgden echter voor minder omzet. Rijper: „Wij hadden overeenstemming bereikt met 70 procent van de aandeelhouders. Die wilden ‘doorrollen’, aandeelhouder blijven in een niet-genoteerd bedrijf.” Riva maakte in april vorig jaar voor het eerst bekend dat het Roto Smeets van de beurs wilde halen. De investeerder heeft nog gesproken met de directie van Roto Smeets over een lager overnamebedrag, maar dat heeft niets opgeleverd.

Rudolf Huyzer, interim bestuursvoorzitter van Roto Smeets, zegt dat hij neutraal staat tegenover de mislukte overname. „Er is nooit aangenomen dat het zou leiden tot een versterking van het bedrijf. Noch in synergie met een ander bedrijf, noch in nieuw kapitaal of expertise.” Huyzer ziet Roto Smeets de komende twee jaar niet fuseren met een andere drukker.