Onrust in CDA over nieuwe kritiek ‘dissident’ Koppejan

Binnen het CDA is een dag na het grote verkiezingsverlies van gisteren opnieuw ophef ontstaan over de koers van de partij. Kamerlid Koppejan, die zich samen met zijn collega Ferrier lange tijd verzette tegen samenwerking met de PVV, plaatste vanochtend vroeg een buitengewoon kritisch discussiestuk op zijn eigen site waarin hij de toestand van zijn partij hekelt.

Koppejan zegt dat bij het CDA momenteel “één van de diepste crisissen uit haar bestaan” beleeft en dat het de partij aan “een eigen authentiek verhaal” ontbreekt. Volgens het Kamerlid is het voor het CDA “vijf voor twaalf”.

Van Haersma Buma: eerst in fractie bespreken
CDA-fractievoorzitter Van Haersma Buma zei dat Koppejan zijn discussiestuk eerst in de fractie, die sinds begin van de middag bijeen is, had moeten bespreken. Ook merkte Van Haersma Buma op dat er al eerder is afgesproken dat er een discussie nodig is over de koers van de partij.

Volgens Koppejan zit het met die koers helemaal niet goed. Hij stelt dat de keuze om met de PVV in zee te gaan zijn partij geen goed heeft gedaan en vindt dat er te weinig naar kritische CDA’ers als hij is geluisterd:

“Na de desastreus verlopen verkiezingen voor de Tweede Kamer had, volgens sommigen, deelname aan het kabinet met VVD, gedoogd door de PVV, uitkomst moeten bieden op herstel. [...] We zijn nu vijf maanden verder. Plus een nieuwe verkiezingsnederlaag. Met de belofte om rekening te houden met die ‘32 procent’ is voor de buitenwacht niets herkenbaars gedaan. Wilders en de verwerpelijke ideeën van zijn PVV zijn door hun rol als gedoogpartner van dit kabinet, steeds meer salonfähiger geworden. De PVV groeit en het CDA krimpt.”

In het vervolg van het stuk zegt Koppejan het bestaan van de huidige coalitie niet ter discussie te willen stellen. Volgens hem zit niemand te wachten op een kabinetscrisis en “Belgische toestanden”. Wel is het volgens het Kamerlid “dat het CDA een eigen authentiek antwoord formuleert op de vragen van deze tijd”. Daarbij vindt Koppejan het nodig dat zijn partij “een hernieuwde keuze voor het politieke midden” maakt.