Onontkoombare zekerheid van de dood

Deze hersenen zijn onderdeel van de fotoserie Fragile van de fotograaf Raphaël Dallaporta. Met onder meer deze serie over organen van dode mensen heeft de Franse fotograaf gisteren de ‘Foam Paul Huf Award’ gewonnen. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan internationaal fotografietalent tot 35 jaar en beslaat het hele oeuvre.

In de serie Fragile wil Dallaporta de kijker confronteren met ‘neutrale’ beelden en teksten die gaan over menselijk lijden. Voor deze serie heeft de fotograaf zijn studio tijdelijk in een forensisch pathologielab ondergebracht. Zodra de autopsie was uitgevoerd werd Dallaporta onmiddellijk geconfronteerd met de organen. Ze worden op ware grootte en in levendige kleuren gepresenteerd.

Deze levendigheid moet de kijker fascineren. Maar de begeleidende tekst onderaan de foto’s geeft tegelijkertijd de onontkoombare zekerheid van de dood weer.

Daarnaast worden de hersenen op deze foto afstandelijk opgesteld. Deze aanpak gebruikt de fotograaf ook in zijn andere series Landmines en Domestic Salvery, waar wreedheid en onmenselijkheid op een eenvoudige en afstandelijke manier worden gepresenteerd.

Dallaporta is gekozen uit 81 genomineerden afkomstig uit de hele wereld. Naast een geldbedrag van 20.000 euro wint hij een tentoonstelling in Foam van 9 september tot 26 oktober 201.

De Foam Paul Huf Award is in het leven geroepen vanwege de bijzondere band die het fotografiemuseum Foam heeft met de Nederlandse fotograaf Paul Huf (1924-2002). Huf stond bekend vanwege zijn vernieuwende manier van fotograferen.