Oliehaven heroverd door rebellen Libië

Gevechten in Libië

Kolonel Gaddafi waarschuwt het Westen dat buitenlands ingrijpen zal leiden tot een „bloedbad erger dan in Irak”. Zijn troepen vallen strategische olieplaatsen aan.

Rebels stand around an antiaircraft weapon on the outskirts of Ajdabiya, on the road leading to Brega, March 2, 2011. REUTERS/Goran Tomasevic (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST MILITARY)
Rebels stand around an antiaircraft weapon on the outskirts of Ajdabiya, on the road leading to Brega, March 2, 2011. REUTERS/Goran Tomasevic (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST MILITARY) REUTERS

Opstandelingen hebben gisteren eenheden die trouw zijn aan het Libische regime na urenlange gevechten weer verdreven uit de strategische olie-exporthaven van het stadje Brega in het oosten van Libië.

Gisteravond en opnieuw vanochtend voerden gevechtsvliegtuigen van het regime aanvallen uit op posities van de rebellen in Brega, 800 kilometer ten oosten van de hoofdstad Tripoli.

Gisteren zouden veertien doden zijn gevallen bij de gevechten. Maar het is niet bekend hoe de verliezen over de partijen zijn verdeeld. Volgens bronnen in het plaatselijke ziekenhuis waren twee van de doden Afrikaanse huurlingen van de Libische leider Moammar Gaddafi.

Rebellen in pickup trucks met luchtdoelgeschut, met antitankraketten en zelfgemaakte brandbommen versterkten gisteravond de anti-regimezijde in Brega. „We blijven vechten tegen de Gaddafi-maffia tot zij weg is”, zei Adam Nouh, een olietechnicus terwijl hij rebellen die arriveerden uit het gebied van het oostelijker gelegen Benghazi toejuichte.

Het oosten van het land viel twee weken geleden snel in handen van de opstandelingen, maar het regime beschikt nog over een aanzienlijk wapenarsenaal en eigen eenheden, die echter hoofdzakelijk verder westwaarts zijn gelegerd. Rebellen hebben hun eigen arsenaal, buitgemaakt in verlaten legerbases of in handen van overgelopen militairen.

Veel van de opstandelingen zijn nauwelijks geoefend. Een rebel zei vier dagen te zijn getraind in het hanteren van luchtdoelgeschut.

In de nabijgelegen stad Ajdabiya was het vanochtend rustig. Gisteren kwam de stad eveneens onder luchtaanvallen te liggen. Ook rond deze stad versterkten opstandelingen gisteren en vandaag hun defensie met een tank, luchtdoelgeschut en raketwerpers tegen een eventueel nieuw regime-offensief.

Volgens oppositiebronnen zijn Gaddafi’s eenheden nu bij Ras Lanuf, 600 kilometer ten oosten van Tripoli, waar een andere belangrijke olieterminal staat.

In de hoofdstad Tripoli verscheen Gaddafi gisteren voor aanhangers tijdens een plechtigheid om de 34ste verjaardag te vieren van de afkondiging van de „staat van de massa’s”. Gaddafi, die in 1969 aan de macht kwam, ontwikkelde in de eerste jaren van zijn bewind zijn theorieën over absolute volksmacht.

Gaddafi herhaalde eerdere bezweringen dat hij niet vertrekt en dat het islamitische terreurnetwerk Al-Qaeda achter de opstand tegen zijn regime zit, voorzover er een opstand zou zijn.

Ook waarschuwde hij het Westen, de Amerikanen in het bijzonder, niet gewapenderhand in te grijpen in Libië. „Als zij dat doen, dan moeten ze weten dat ze terechtkomen in een hel en bloedbad erger dan Irak of Afghanistan [..] We zullen wapens verspreiden onder een miljoen Libiërs, of twee miljoen of drie miljoen, en het wordt een nieuw Vietnam.” (Reuters, AP, AFP)