Ocampo klaagt Gaddafi aan

Hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo van het Internationale Strafhof in Den Haag opent een formeel onderzoek naar misdaden tegen de menselijkheid door de Libische leider Moammar Gaddafi.

Dat heeft Ocampo vanmiddag op een persconferentie in Den Haag bekendgemaakt. Gaddafi is na de Soedanese president Omar al-Bashir het tweede staatshoofd in functie tegen wie het Internationale Strafhof een onderzoek instelt. Tegen Bashir is daarna een arrestatiebevel uitgevaardigd.

Ocampo richt zich in zijn onderzoek behalve op Gaddafi ook op andere Libische politici en militairen, en enkele van zijn zoons. Zij riskeren vervolging wegens „massale aanvallen op de burgerbevolking”.

Ocampo onderzoekt misdaden die gepleegd zijn sinds 15 februari, toen de burgerprotesten in de Arabische wereld Libië bereikten.

De opdracht om de situatie in Libië te onderzoeken werd afgelopen zaterdag gegeven door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De Veiligheidsraad stelde in haar unaniem aangenomen resolutie dat de „systematische aanvallen” tegen de Libische bevolking mogelijk gekwalificeerd kunnen worden als misdaden tegen de menselijkheid.

Volgens Ocampo worden er momenteel „zeer ernstige misdrijven” gepleegd tegen de inwoners van Libië. „Het lijkt er op dat burgers in Libië worden beschoten en gebombardeerd”, schreef Ocampo in een bijdrage die vanochtend werd gepubliceerd in het Spaanse dagblad El País. „De feiten zijn zeer ernstig”, zo schreef Ocampo, „er zijn honderden of duizenden doden.”