Obama eist nu persoonlijk het vertrek van Gaddafi

Obama tijdens zijn persconferentie met de Mexicaanse president Calderon, die in Washington te gast was. Foto Reuters.

Obama heeft vanavond op een persconferentie voor het eerst in persoon gezegd dat Gaddafi per direct moet vertrekken. De Amerikaanse president zei dat de Libische leider zijn legitimiteit om te leiden heeft verloren.

Het was niet de eerste keer dat de Verenigde Staten om Gaddafi’s vertrek vroegen. Afgelopen zaterdag gaf het Witte Huis al een statement uit met dezelfde boodschap.

De boodschap van Obama heeft “geen enkele waarde”, zegt onze Amerika-correspondent Tom-Jan Meeus:

“De VS hebben geen enkele invloed op Gaddafi. Bij Mubarak was dat anders en hadden ze nog wel invloed op zijn omgeving en het leger. Dit keer kiezen de VS er ook voor om zich buiten het conflict te houden. Als je je in het conflict mengt ben je, ook door het sterke anti-Amerikanisme in de regio, meteen een ideale afleidingsmanoeuvre voor Gaddafi.”

Obama zei verder op zijn persconferentie dat de VS “een hele reeks aan opties” bestudeert om Gaddafi en leden van zijn regime verantwoordelijk te houden voor het geweld tegen burgers.

Pentagon: bewijs dat Libië luchtmacht inzette
Een voorbeeld van dat geweld is de verdenking tegen de Libische regering dat het gevechtsvliegtuigen tegen de eigen bevolking heeft ingezet. Het Pentagon zei vanavond dat het bewijs heeft dat Libië zijn luchtmacht de afgelopen weken gebruikt heeft, maar het kon niet met zekerheid zeggen of betogers zijn gebombardeerd.

Het Internationaal Strafhof begon vandaag met een onderzoek naar mogelijke misdaden door het regime van Gaddafi. Vanochtend nog kwamen er berichten over bombardementen van het Libische leger op havenstad Brega, die in handen is van Gaddafi’s tegenstanders.