Libische staats-tv toont beelden Nederlandse militairen

De Libische staatstelevisie heeft vanavond beelden verspreid van de helikopter en de Nederlandse militairen die zondag betrokken waren bij een mislukte evacuatieoperatie. In het commentaar bij de beelden, die de NOS vanavond heeft vertoond, wordt Nederland beschuldigd van het schenden van internationaal recht.

Bekijk de beelden hieronder. De NOS heeft de bemanningsleden onherkenbaar gemaakt om hun privacy te beschermen:

De Nederlandse man die zondag door de militairen vanuit Libië zou worden geëvacueerd, is inmiddels terug in Nederland. Dat heeft de werkgever van de man, ingenieursbureau Royal Haskoning, gezegd tegen de NOS.

De evacuatie van de man en één van zijn Europese collega’s mislukte zondag, toen drie Nederlandse militairen die hem zouden ophalen in handen vielen van soldaten van het regime van Gaddafi. Zij zitten nog steeds vast in Libië, maar maken het volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie goed.

Rutte: situatie militairen ‘vreselijk’
De Tweede Kamer vroeg het kabinet vanmiddag om een brief met uitleg over hoe het kan dat de militairen gevangen werden genomen. Premier Rutte zei dat intensief diplomatiek overleg plaatsvindt om de militairen zo snel mogelijk weer richting Nederland te krijgen en noemde hun situatie “vreselijk”: