NAVO verontschuldigt zich voor doden negen jongens

De NAVO heeft gisteren zijn verontschuldigingen aangeboden voor het doodschieten vanuit helikopters van negen Afghaanse jongens, die brandhout aan het sprokkelen waren in de oostelijke provincie Kunar.

„We betreuren deze tragedie ten zeerste”, zei de Amerikaanse bevelhebber generaal David Petraeus. „Deze doden hadden nooit moeten vallen en ik zal persoonlijk mijn verontschuldigingen aan president Karzai aanbieden.”

Volgens de generaal deed het inciden dinsdag in het district Pech, voor doordat NAVO-militairen de jongens abusievelijk aanzagen voor opstandelingen. De NAVO onderzoekt de zaak nog en Petraeus beloofde zo nodig disciplinaire maatregelen te zullen nemen.

De Afghaanse president Hamid Karzai noemde het optreden van de NAVO „meedogenloos”.

De jongens, uiteenlopend in leeftijd van negen tot vijftien jaar, waren in opdracht van hun ouders brandhout aan het verzamelen bij hun dorp. De elfjarige Hemad, die als enige de beschieting overleefde, vertelde aan een medewerker van de New York Times dat er plotseling twee helikopters opdoken. Ze keken even naar de jongens, stegen weer wat hoger en keerden toen terug om hen onder vuur te nemen. Volgens Hemad werden de jongens een voor een neergeschoten. Hij zelf overleefde, mogelijk omdat hij onder een boom stond.

Vorige week werd de NAVO er ook al van beschuldigd 65 onschuldige burgers in Kunar te hebben gedood, onder wie tientallen kinderen. Een team van Karzai kwam afgelopen weekeinde tot de conclusie dat de beschuldigingen klopten. Een NAVO-onderzoek naar dit incident loopt nog. (Reuters, BBC)