Murdoch mag grote tv-zender BSkyB kopen

Mediaconcern News Corporation van Rupert Murdoch mag – onder voorwaarden – de Britse satellietzender BSkyB overnemen. Dat heeft de Britse minister van Cultuur, Jeremy Hunt, vanochtend besloten. Als de verkoop doorgaat, wordt de grootste krantenuitgever van het land, gemeten naar oplage, ook de eigenaar van het grootste televisiebedrijf van het land, gemeten naar winst.

Hunt overwoog in januari het voorgenomen bod van News Corp. op de satellietzender te verwijzen naar de mededingingsautoriteit. News Corp. heeft al 39 procent van de aandelen van BSkyB in handen, en bood op de overige 61 procent. Door de overname zou de pluriformiteit van de Britse media in gevaar kunnen komen. Hunt gaf Murdoch een kans om een langdurig onderzoek door de mededingingsautoriteit te voorkomen.

Vanochtend maakte News Corp. bekend dat het de nieuwszender Sky News deels zal afstoten. De verliesgevende, maar journalistiek invloedrijke zender wordt ondergebracht in een nieuw bedrijf, waarin News Corp. een minderheidsbelang zal hebben. Het mediabedrijf garandeert dat het de komende tien jaar de nieuwszender zal financieren. Om de journalistieke onafhankelijkheid te garanderen, zal het bedrijf worden geleid door bestuursleden die geen banden hebben met News Corp. of BSkyB.

Daarmee is nog niet gezegd dat BSkyB ook daadwerkelijk door News Corp. gekocht zal worden. In juni vorig jaar bood het mediabedrijf 7,8 miljard pond (9,8 miljard euro). Dat werd geweigerd door de aandeelhouders van de satellietzender die het bod van 7 pond per aandeel te laag vonden, en zeker 8 pond wilden. De aandelen van de zender zijn inmiddels gestegen, na een gunstig jaar voor BSkyB.

Bovendien zal er de komende twee weken een consultatieronde worden gehouden. Een aantal mediabedrijven, waaronder de uitgevers van de kranten The Guardian en The Telegraph, en telecombedrijf BT, zullen bezwaar aantekenen tegen de overname.