Moord in Pakistan gezien als klap voor gematigden

In Pakistan en elders in de wereld is de moord gisteren op een christelijke minister uitgelegd als een nieuwe klap voor seculier ingestelde en gematigde groeperingen. De Pakistaanse Talibaan lieten weten dat zij de moord hadden gepleegd omdat ze Shahbaz Bhatt, de minister van religieuze minderheden, als een godslasteraar beschouwden.

Het was de tweede keer in korte tijd dat een prominente Pakistaanse politicus werd vermoord omdat hij voor afzwakking van de strenge blasfemiewet had durven pleiten. Hetzelfde lot trof Salman Taseer, gouverneur van de privincie Punjab, op 4 januari.

De Pakistaanse president Asif Ali Zardari verklaarde gisteren dat hij zich zal verzetten tegen een afglijden van zijn land naar extremisme. „We moeten deze mentaliteit bestrijden en verslaan”, aldus Zardari. „We zullen ons niet laten intimideren en we zullen ons niet terugtrekken.”

De vraag is echter hoe standvastig de regering ditmaal ís. Zardari zelf nam niet de moeite de begrafenis van Taseer bij te wonen.

De politie is nog op zoek naar de daders van de moord. Twintig mensen zijn gisteren aangehouden voor ondervraging.

In de liberale Pakistaanse pers wordt de nieuwe moord uitgelegd als een nieuwe klap voor het land. ,,De tragische ironie van een land dat is opgericht om de rechten van een minderheid te beschermen – de moslims in het verenigde India – en dat verandert in een dodenakker voor degenen die het opnemen voor de rechten van minderheden roept een diep gevoel van medelijden en hulpeloosheid op”, schrijft het dagblad Dawn vandaag in een redactioneel commentaar.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zei dat de aanslag „niet alleen op één man maar op de waarden van tolerantie en respect voor alle geloven en achtergronden” gericht was. (Reuters, AP, BBC)