‘Minstens zes vrouwen gedood bij protestmars in Ivoorkust’

Vrouwen tijdens een eerdere protestmars tegen Gbagbo begin deze week in de straten van Abidjan.
Vrouwen tijdens een eerdere protestmars tegen Gbagbo begin deze week in de straten van Abidjan. Foto AFP / Sia Kambou

Veiligheidstroepen in Ivoorkust hebben ten minste zes vrouwen doodgeschoten die in de belangrijkste stad Abidjan meededen aan een mars ter ondersteuning van oppositieleider Alassane Ouattara. Dit melden getuigen aan de BBC.

De schietpartij vond plaats in Abobo. In de wijk, waar veel Ouattara-aanhangers wonen, is het al meer dan een week onrustig. Heftige confrontaties tussen de politie, die loyaal is aan Gbagbo, en rebellen die strijden voor Ouattara volgen elkaar op. Volgens een lokale VN-vertegenwoordiger hebben de gevechten in Abobo de laatste 24 uur al aan minstens 26 mensen het leven gekost.

“Mannen in uniform kwamen aanrijden en begonnen willekeurig om zich heen te schieten,” zegt Idrissa Diarrassouba, een inwoner van Abobo, tegen persbureau Reuters.

Ivorianen massaal op de vlucht

Meer dan 200.000 Ivorianen zijn inmiddels op de vlucht geslagen voor het geweld dat zich uitbreidt over het land.

Machtswisseling blijft uit
Ivoorkust is sinds de presidentsverkiezingen in november in een diepe politieke impasse geraakt. De zittende president Laurent Gbagbo, die volgens internationale waarnemers de verkiezingen verloor, weigert af te treden om plaats te maken voor zijn rivaal Ouattara.

Politieke onrust Ivoorkust duurt al jaren
Ivoorkust is sinds het einde van de burgeroorlog in 2003 verdeeld tussen een islamitisch noorden en een christelijk zuiden. Ivoriaanse rebellengroepen krijgen steeds meer delen van het west-Afrikaanse land in handen. De rebellen, die het noorden van het land onder controle hebben, vechten tegen Gbagbo. De VN zeggen te vrezen voor het uitbreken van een burgeroorlog.