‘Merck komt met eindbod Organon aan vooravond kort geding’

Merck & Co verwacht ongeveer 475 van de in totaal 1030 onderzoeksbanen bij dochterbedrijf Organon-MSD in Oss te behouden. Organon maakte vandaag een ‘plan B’ bekend.

Het plan om de onderzoeksafdeling in Oss en Schaijk te sluiten is daarmee niet van de baan. Merck kondigde vorig jaar aan de onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling van het farmaceutische bedrijf MSD over te hevelen naar de VS. Hierdoor verdwijnen 2175 van de 4500 banen. Een plan voor een overname werd vorige maand afgewezen door Merck.

Wat houdt het ‘plan B’ in?

  • De oprichting van onder meer een afdeling in Oss die zich gaat richten op productontwikkeling voor de opkomende markten van concept tot registratie, het vinden van nieuwe formules voor patentloze geneesmiddelen en het vinden van nieuwe indicaties en toepassingen van bestaande geneesmiddelen.
  • Een groep van 15 onderzoekers die zich bezig gaat houden met women’s health (anticonceptie en vruchtbaarheidsbehandelingen). Medio volgend jaar wordt duidelijk of het mogelijk is deze groep binnen het ontwikkelingscentrum in Oss te behouden, laat Organon weten.

Organon meldt dat de plannen nu verder worden uitgewerkt, alvorens de adviesaanvraag over de plannen (waarschijnlijk in de week van 14 maart) aan de ondernemingsraad worden voorgelegd.

Kort geding
Het eindbod van Merck komt op een opvallend moment zo aan de vooravond van het kort geding dat de raad van commissarissen en de ondernemingsraad samen met de vakbonden hebben aangespannen tegen Merck.

NRC-verslaggever Esther Wittenberg:

“Je zou dit kunnen zien als een uiterste poging van Merck om te laten zien dat ze te goeder trouw handelen. Maar de partijen die het kort geding hebben aangespannen zijn hier natuurlijk absoluut niet blij mee. Zij willen dat de onderhandelingen over een overname hervat worden. Met dit plan moet de onderzoeksafdeling alsnog sluiten. Ik zie het als een strategische zet om de rechter gunstig te stemmen.”