Meer hartaanvallen bij vuile lucht

Luchtvervuiling, wiet, woede, seksuele activiteit.

Voor het eerst is een ranglijst opgesteld van de grootste prikkels die kunnen leiden tot een hartaanval.

De kans dat iemand een hartaanval van luchtvervuiling krijgt is heel klein, maar luchtvervuiling is wel een van de grootste risicofactoren voor een hartinfarct.

Waarvan krijgen mensen een hartinfarct? Belgische en Zwitserse artsen maken in het Britse medisch-wetenschappelijke The Lancet voor het eerst een ranglijst van bekende prikkels die een hartaanval kunnen veroorzaken. Het onderzoeksteam onder leiding van hoogleraar toxicologie en beroepsziekten Benoit Nemery van de Katholieke Universiteit Leuven constateert dat er een omgekeerd verband bestaat tussen de persoonlijke factoren die een hartaanval kunnen uitlokken en de grootste risico’s voor de hele populatie.

„Luchtvervuiling maakt de kans op overlijden door een hartaanval voor iemand een paar procent hoger”, zegt Nemery aan de telefoon. „Maar omdat duizenden mensen tegelijk blootstaan aan die luchtvervuiling is het risico toch beduidend. Epidemiologisch is luchtvervuiling als oorzaak voor hartaanvallen niet zo triviaal.”

Voor hun ranglijst zetten de onderzoekers de resultaten van 36 studies uit de afgelopen 50 jaar naar de oorzaken van hartaanvallen op een rij. Deze komen bovenop de bekende risico’s van roken, overgewicht en te weinig bewegen, die aanleiding zijn voor aderverkalking.

Snuiven van cocaïne blijkt de grootste kans te geven op een hartaanval. Daarna komen, in volgorde van belangrijkheid: zwaar tafelen, wiet roken, negatieve emoties (bijvoorbeeld de dood van een geliefde), lichamelijke inspanning, positieve emoties (zoals een doelpunt van het nationale elftal), woede, alcoholconsumptie, seksuele activiteit, blootstelling aan verkeer, luchtweginfecties, koffiedrinken en luchtvervuiling.

Maar rekening gehouden met de daadwerkelijke blootstelling van de bevolking aan deze risicofactoren kwam er een heel andere rangorde uit, met bovenaan luchtvervuiling.

Volgens Nemery is vooral fijnstof dat vrijkomt bij industriële verbranding en uit dieselmotoren hier de grote boosdoener.

„Fijnstof neemt toe in de binnensteden en kan verergeren door de weersomstandigheden. Als het weer omslaat, kan dat dezelfde dag nog leiden tot meer hartaanvallen onder de bevolking.”