Markten in beroering door mogelijke verhoging rente

De Europese Centrale Bank (ECB) sluit niet uit dat het de rente volgende maand licht verhoogt. Dat zei ECB-president Trichet halverwege de middag op een persconferentie in Frankfurt.De financiële markten reageerden direct hevig op de aankondiging.

“Een renteverhoging bij onze volgende vergadering is mogelijk, maar niet zeker”, aldus Trichet. Hij sloot overigens een verhoging van de rente met meer dan een kwart procent uit. Zo’n stijging noemde hij “onverantwoord”.

Renteverhoging reactie op stijgende inflatie
Trichet reageert met de aankondiging op de snel toenemende inflatie in de eurozone. De centrale bank houdt de rente al sinds mei 2009 op één procent, de laagste stand ooit. Daardoor is geld lenen nu heel goedkoop, wat de inflatie aanwakkert.

De inflatie in de eurozone bedroeg in februari 2,4 procent, na 2,3 procent in januari. De ECB streeft naar een inflatiecijfer van minder dan 2 procent.

De financiële markten reageerden verrast op de woorden van Trichet. De euro steeg direct een cent naar 1,3950 dollar en de prijs van obligaties in de eurozone schoot omlaag.