Luchtbelkringen blazen in Ukkel

Het diepste zwembad ter wereld in Ukkel, België, organiseert wereldkampioenschappen onderwater bellen blazen. Zwembaddirecteur Beernaerts over hoe hij op het idee kwam.

Goede bellen met zeepsop blazen is een kunst; gave kringen van tabaksrook blazen ook. In België hebben ze de magie van beide kunsten weten te combineren in een wereldwijde competitie: onder water kringen blazen van luchtbellen.

Eind vorig jaar vond in Ukkel bij Brussel voor het eerst het wereldkampioenschap ‘onderwater bellenblazen’ plaats. Dat gebeurde in het diepste zwembad ter wereld (33 meter), genaamd Nemo 33, waar gewoonlijk duikers oefenen. Het idee is afkomstig van John Beernaerts, directeur van het duikbad in Ukkel: „Ik wilde iets moois creëren, een nieuwe, gratis kunstvorm. België is het land van Magritte en Delvaux en Nemo33 heeft als diepste zwembad ter wereld ook iets surrealistisch. Zo kwam ik op het idee.”

De 31-jarige Française Francine Kreiss werd kampioene. Bedoeling was de grootste, best gevormde en langst uitdijende luchtringen te blazen. Op foto’s is te zien dat Kreiss inderdaad prachtige strakke ringen omhoog stuurde, wat prachtige plaatjes opleverde. Maar het lijkt toch wat minder poëtisch dan het traditionele bellen blazen, mede omdat de bizarre vorm van het duikbad associaties oproept met het koelvat van een kerncentrale.

De 35 deelnemers vanuit heel Europa daalden langs een muurtrap af de diepte in en lieten zich vervolgens opstijgen, waarbij ze intussen hun longen gecontroleerd leegden.

Francine Kreiss, de heersende ‘Reine des Bulles’, vertelt dat ze zomers in Zuid-Frankrijk duiklessen geeft en komend najaar weer gaat meedoen aan het kampioenschap: „Ik deed eerst mee aan allerlei freedive competities, maar vond dat te serieus. Hierbij kan ik iets moois maken met mijn eigen adem; het is prachtig om die zilverachtige luchtringen in een lichtblauw licht langzaam te zien opstijgen.”

Op de website www.roidesbulles.com staan de spelregels, data van de voorronden van het nieuwe kampioenschap komend najaar en hoe kandidaten zich kunnen inschrijven (voor 15 september, inschrijfgeld 1 euro). Op http://deardivebuddy.com is een filmpje te zien met instructies van ‘dive mate’ Martinus.

Bedoeling is dat je je hoofd zo houdt, dat je mond zich haaks op het wateroppervlak bevindt.

Vervolgens pers je een korte, krachtige airburst (niet uit je longen, zoals bij kringetjes blazen met tabakrook) uit je opgebolde wangen, waarbij je je mond met getuite lippen kort opent. Een uitstoot met minder lucht zorgt voor een dunnere ring.

Kreiss: „Ik pas ook die hamstertechniek toe, waarbij ik mijn wangen vol lucht laat lopen en de lucht in één keer uitstoot. Maar ieder heeft zijn eigen techniek. Sommige mensen steken hun tong er even kort bij uit om zo een ringvorm te creëren.” Volgens haar is het voor het maken van goede ringen belangrijk dat het water heel rustig is: „Door de geringste golf of stroming vervormen ze.”

Deze nieuwe vorm van bellen blazen heeft één ding gemeen met de klassiek geblazen zeepsopbellen.

Kreiss: „Je weet nooit tevoren of je mooie luchtringen gaat blazen, ook al ben je nog zo geoefend. Je kunt tijdens één duik twintig perfecte ringen blazen, maar bij de volgende geen enkele. Iedere luchtring is een verrassing.”