Leerlinge stapt naar rechter om hoofddoekverbod

Een leerlinge van het Don Bosco College in Volendam is naar de rechter gestapt om voor elkaar te krijgen dat ze tijdens de les een hoofddoek mag dragen. “Ze moeten zich daar niet zo onbehouwen en discriminerend opstellen”, zei haar advocaat Jelle Klaas vanmiddag.

De katholieke school verbood het meisje de hoofddoek te dragen omdat het alleen katholieke uitingen wil toestaan.

Advocaat Klaas liet aan persbureau Novum weten dat hij bij de rechtbank in Haarlem de papieren voor de zaak heeft ingediend. Het is nog niet bekend wanneer de rechtszaak dient.

Commissie veroordeelde school eerder
De Commissie Gelijke Behandeling oordeelde eerder in de zaak dat de katholieke school het meisje ten onrechte heeft verboden om tijdens de les een hoofddoek te dragen. Ondanks dit oordeel besloot de instelling het verbod te handhaven.

Uitspraken van de Commissie Gelijke Behandeling zijn juridisch niet bindend, maar woordvoerder Marcel Scholten zei eind januari in NRC Handelsblad dat het oordeel van de commissie in tachtig procent van de gevallen door de rechter wordt overgenomen.