Kunstenaar Wilders als een jonge man

Geert Wilders staand in een schildersatelier met een kort, opgeschoren zwart haar en een blote bast. Een willekeurige voorbijganger herkent de PVV-leider waarschijnlijk niet meteen op de affiche van Art Amsterdam.

Beeldend kunstenaar Jasper de Beijer (37) manipuleerde een foto van Wilders met Photoshop en maakte van de politicus een jonge, kwetsbare, haast sympathieke kunstenaar, zijn potten verf op de achtergrond. Het is de eerste keer voor De Beijer dat hij de actualiteit verwerkt in zijn werk, dat gekenmerkt wordt door beeldmanipulaties.

De Beijer kreeg de opdracht om een beeld te maken met een actueel thema: de bezuinigingen op kunst, de linkse hobby. „Wilders is een groot voorstander van de bezuinigen op kunst. Verder hoor je hem eigenlijk nooit over kunst. Ik vraag me überhaupt af of hij thuis kunst heeft hangen.”

Zo kwam hij ertoe te kiezen voor de PVV-politicus. Bovendien doet Wilders door het blonderen van zijn haar ook aan beeldmanipulatie, zegt De Beijer. „Wilders is erg bezig met zijn uiterlijk en doet vaag over zijn achtergrond. Hij heeft wortels in Indonesië en heeft gewoond in een Kibboets in Israël, maar daar hoor je hem eigenlijk nooit over.”

Maar de kunstenaar benadrukt dat hij met de affiche geen politiek statement wilde maken. Eigenlijk wil hij mensen gewoon verwarren en laten nadenken over de associaties die ze met bepaalde beelden hebben. „Hopelijk fietsen mensen langs de poster, hebben ze niets in de gaten en beseffen ze later pas wie de man op de foto is.”

De vraag is of de PVV-leider de foto kan waarderen. Balkende vocht ooit met succes het gebruik van zijn portret door de Kijkshop aan. De Beijer is daar niet bang voor. „Ik denk dat het Wilders, vanwege de media-aandacht, wel uitkomt om er een punt van te maken. Aan de andere kant denk ik dat hij ook wel om kan lachen. Maar ik neem de gevolgen voor lief, dat hoort erbij.”

Yasmina Aboutaleb