Kort nieuws Media

Kort geding SBS om beelden afperser

Amsterdam, 3 maart Bij de rechtbank in Utrecht dient vandaag een kort geding van omroep SBS over schadevergoeding voor crimineel Albert K.. De Ossenaar eist 75.000 euro van SBS omdat de zender beelden van hem heeft gebruikt waarvan de rechter eerder had bepaald dat ze niet meer mochten worden uitgezonden. Albert K. werd in 2002 door Peter R. de Vries gefilmd met een verborgen camera terwijl hij opdracht gaf tot moord op zijn broers. In 2008 is hij hiervoor veroordeeld. Anderhalve seconde verboden beeld van de zaak zat in december toch in een promo voor een jubileumuitzending van De Vries. De promo werd vijf keer uitgezonden. SBS biedt 7.500 euro schadevergoeding aan, Albert K. vindt dat te weinig. SBS spant het kort geding aan om bezoek van een deurwaarder te voorkomen. (NRC)

Facebook gaat adresgegevens toch delen

Rotterdam, 3 maart Facebook gaat toch adresgegevens en telefoonnummers delen met derden. Het sociale netwerk wil bijvoorbeeld persoonlijke gegevens van gebruikers beschikbaar stellen aan ontwikkelaars van spelletjes voor de site. Dit schrijft het bedrijf in een brief van 23 februari aan het Amerikaanse Congres, zo werd deze week bekend. In januari kondigde Facebook ook al aan gevoelige informatie van gebruikers te gaan delen, maar drie dagen later trok het bedrijf dit plan terug na kritiek van lobbygroepen die zich inzetten voor privacy van gebruikers. Facebook zegt nog na te denken over de manier waarop aan gebruikers om toestemming wordt gevraagd. (NRC)

Slowakije wijzigt betwiste mediawet

Bratislava, 3 maart. Slowakije heeft gisteren een omstreden mediawet aangepast. Die wet verplichtte media politici de ruimte te geven om te reageren op kritische artikelen, zelfs als wat daar in stond waar was. De wet werd onder de vorige regering van de populistische oud-premier Fico ingevoerd. De nieuwe regering onder leiding van premier Iveta Radicova wijzigde de wet gisteren. (AP)