Kort nieuws Buitenland

Twee Amerikaanse militairen gedood in Frankfurt

Frankfurt, 3 maart. Twee Amerikaanse militairen zijn gisteren gedood op het vliegveld van Frankfurt, toen zij werden aangevallen door een 21-jarige man. Het zou gaan om een in Duitsland geboren etnische Albanees wiens familie afkomstig is uit Kosovo. Twee andere militairen raakten zwaar gewond toen de man, die werkte op het vliegveld, het vuur opende op een groep Amerikaanse militairen, die stonden te wachten bij een bus om naar de luchtmachtbasis bij Ramstein te worden gebracht. In Duitse media wordt de man beschreven als een fanatieke moslim, die mogelijk al langer van plan was om een dergelijke aanval uit te voeren. De man is aangehouden toen hij probeerde te vluchten. (AFP, AP)

Alweer een nieuwe informateur België

Brussel, 3 maart. De Belgische koning Albert heeft de Vlaamse christen-democraat Wouter Beke aangesteld als informateur. Hij is de zevende politicus sinds de verkiezingen in juni vorig jaar, die de mogelijkheden voor een nieuwe regering moet onderzoeken. Een van de grote struikelblokken is een staatsvervorming waarin bevoegdheden en financiën van de federale overheid worden overgedragen aan de gewesten. Eerder deze week leverde de Franstalige liberaal Didier Reynders zijn eindconclusies bij de koning in. Net als Reynders moet Beke de bereidheid van de Vlaamse en Franstalige partijen onderzoeken om het eens te worden. (Reuters, AP)

Minsk: opposanten naar werkkamp

Minsk, 3 maart. Rechters in Wit-Rusland hebben gisteren drie opposanten veroordeeld tot drie tot vier jaar arbeid in een werkkamp voor hun deelname aan protesten n a de herverkiezing van president Loekasjenko, eind vorig jaar. De drie, onder wie de woordvoerder van presidentskandidaat Andrej Sannikov, werden schuldig bevonden aan het aanstichten van „massale onlusten”. Op 19 december demonstreerden enkele duizenden mensen tegen de in hun ogen frauduleus verlopen verkiezingen. De politie sloeg het protest uiteen en arresteerde 700 mensen. De zware straffen doen het ergste vrezen voor vier presidentskandidaten, onder wie Sannikov, die sinds de protesten eveneens vastzitten. (AFP)

Manning vervolgd voor steun vijand

Washington, 3 maart. De Amerikaanse strijdkrachten hebben 22 nieuwe aanklachten ingediend tegen Bradley Manning, de militair die wordt verdacht van het lekken van Amerikaanse overheidsdocumenten aan WikiLeaks. Een van de aanklachten betreft het gebruik van illegale software op computers van de overheid om geheime informatie door te spelen aan „de vijand”. Steun aan vijanden kan in de VS tot de doodstraf leiden, maar het leger heeft gezegd geen doodstraf te eisen. Manning was al aangeklaagd voor het lekken van een video over een Amerikaanse helikopteraanval in Bagdad op burgers. De 23-jarige voormalig inlichtingenanalist wordt vastgehouden op een mariniersbasis in de Amerikaanse staat Virginia. Zijn proces begint naar verwachting medio dit jaar. (AP)

Gorbatsjov: 3 keer Poetin is riskant

Moskou, 3 maart. Michail Gorbatsjov heeft gisteren, op zijn 80ste verjaardag, de hoogste onderscheiding in Rusland uitgereikt gekregen en van de gelegenheid meteen gebruik gemaakt om premier Poetin te verzoeken niet mee te doen aan de komende presidentsverkiezingen. Anders zouden zich ook in Rusland ‘Arabische toestanden’ kunnen voordoen, aldus de oud-Sovjetleider. Poetin was al twee keer president en veel Russen verwachten dat hij zich in 2012 voor een derde termijn kandideert. In het weekblad Argumenty i Fakty waarschuwde Gorbatsjov dat Russen „niet als een kudde decennialang door dezelfde herders willen worden geleid.” Gorbatsjov is de laatste tijd steeds feller in zijn kritiek op het regeringsduo Poetin en president Medvedev. (Reuters)

Oorlogsschepen Iran weer terug

Ismailia, 3 maart. Twee Iraanse oorlogsschepen die vorige maand tot woede van Israël het Egyptische Suezkanaal passeerden voor een bezoek aan Syrië, keren vandaag langs dezelfde route naar de Rode Zee terug. Dat heeft een medewerker van de maatschappij die het Suezkanaal exploiteert gisteren meegedeeld. Volgens Israël was de doorvaart van het 50 jaar oude Iraanse fregat en een bevoorradingsschip een „provocatie”. De commandant van de Iraanse marine, admiraal Habibollah Sayari, zei maandag tijdens een bezoek aan Syrië dat Iran met de schepen „geen enkele agressieve bedoeling” had. (Reuters, AFP)