Kort nieuws Binnenland

Bisschop zegt hulp Kerk toe bij aanpak zedenmisdrijven

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 3 maart. De bisschoppen gaan onderzoeken of er nog priesters actief zijn in de Rooms-Katholieke Kerk die eerder veroordeeld zijn voor zedenmisdrijven. Dat heeft bisschop Gerard de Korte vanmorgen gezegd tegen de Tweede Kamer. De Korte werd gehoord door de commissie voor Veiligheid en Justitie over het seksueel misbruik in het Kerk. Op vragen van Kamerlid Arib (PvdA) zei hij niet te weten of er nog veroordeelde priesters werkzaam zijn. „Ik ben bereid dat te onderzoeken. Het is ook onze diepe wens om dit op lossen. Wij willen schoon schip maken.” De bisschop zegde ook toe dat de Kerk meewerkt aan een onderzoek van justitie naar de manier waarop het OM in het verleden is omgegaan met meldingen en aangiften over priesters in misbruikzaken.

Verdachte moeder in ‘Ajax-zaak’ vrij

Door onze Amsterdamse redactie

Amsterdam, 3 maart. De 54-jarige moeder van een van de hoofdverdachten in de drugszaak rond Ajax is vrijgelaten. De twee hoofdverdachten zelf, Tamara en Daan, blijven voorlopig wel vastzitten op verdenking van handel in harddrugs en hennepteelt. Dit heeft de rechtbank in Amsterdam gisteren besloten tijdens een pro-formazitting. De moeder werd vorig jaar november aangehouden, nadat de politie in haar woning meer dan een ton aan contant geld had gevonden. In totaal zijn zeventien verdachten uit de harde kern van Ajax-supporters aangehouden. Behalve de moeder werden gisteren ook twee tussenhandelaren onder voorwaarden vrijgelaten.

Bommenwerpers Russen gevolgd

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 3 maart. Twee Nederlandse F16-jachtvliegtuigen hebben gistermiddag om vijf uur twee Russische bommenwerpers van het type Tupolev Tu-95 onderschept boven het Nederlandse luchtruim. De Russen hadden zich niet bekendgemaakt toen ze het Nederlandse verantwoordelijkheidsgebied van de NAVO binnenvlogen, aldus een woordvoerder van de Nederlandse luchtmacht. De F16’s volgden de Russische vliegtuigen tot ze het verantwoordelijkheidsgebied verlieten. Vandaar nam de Britse luchtmacht de taak over. In januari dit jaar vlogen ook al twee Russische bommenwerpers het Nederlandse luchtruim binnen zonder zich bekend te maken.

Reeën op vliegveld worden gedood

Eindhoven, 3 maart. Een groep van twaalf reeën op de Vliegbasis Eindhoven wordt op korte termijn afgeschoten. Aanleiding is een botsing van een vliegtuig met een ree in januari. Dat meldde een woordvoerder van de luchtmacht. Het toestel, met 168 passagiers aan boord, raakte licht beschadigd. De ree overleefde de botsing niet. De vliegbasis wordt ook voor de burgerluchtvaart gebruikt. (Novum)

Burgemeester via 112 bedreigd

Roosendaal, 3 maart. Burgemeester Jacques Niederer (VVD) van de gemeente Roosendaal is vorige week bedreigd door een 42-jarige man uit Steenbergen. De gemeente heeft dit vandaag bevestigd. De man belde naar het alarmnummer 112 en zei in het Engels dat de burgemeester iets zou overkomen. De man, die volgens de politie een verwarde indruk maakte, kon snel worden aangehouden. (Novum)