kort nieuws

Staatsbezoek Beatrix aan Oman uitgesteld

Het staatsbezoek van koningin Beatrix aan Oman wordt tot nader order uitgesteld. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) gisteren bekendgemaakt. De koningin zou zondag voor drie dagen naar de oliestaat reizen. De RVD liet weten dat „in goed overleg” tussen Oman en Nederland is besloten het staatsbezoek uit te stellen. De reden is de recente politieke onrust in het land. Antiregeringsdemonstranten betogen sinds afgelopen weekeinde tegen het beleid van de regering van sultan Qaboos. (NRC)

Jobs terug bij Apple

Apple-baas Steve Jobs heeft zijn veelbesproken medisch verlof onderbroken om de nieuwe versie van de iPad te presenteren. Jobs, oprichter van het technologiebedrijf, gaf in januari aan voor de derde keer op rij voor onbepaalde tijd met medisch verlof te gaan. Gisteren stond hij onverwacht weer op een podium om de iPad 2 aan het publiek te tonen. Apple verstrekt geen enkele informatie over de aard van zijn ziekte. In het verleden werd Jobs al behandeld tegen alvleesklierkanker. (NRC)

Vervolging Galliano

De bij modehuis Dior ontslagen ontwerper John Galliano (50) wordt vervolgd voor racisme. Hij moet dit jaar terechtstaan wegens de antisemitische uitspraken die hij deed in een Parijse bar. Dit verklaarde een aanklager in Parijs gisteren. Als Galliano veroordeeld wordt zou hij zes maanden gevangenisstraf kunnen krijgen. Galliano bood gisteren zijn excuses aan voor de uitlatingen. (AP)

Ontslag tentamendief

De Hogeschool Utrecht heeft een medewerker ontslagen voor het stelen en doorverkopen van tentamens. Dat heeft de NOS gisteren gemeld. De diefstal werd vorige maand ontdekt bij de economische faculteit van de hogeschool. De 182 studenten die het tentamen al gemaakt hebben, moeten deze opnieuw doen. (NRC)