King’s Speech: ‘mooi, maar niet waar’

The King’s Speech is een goede film, gezien de vier Oscars die de film heeft gekregen. Maar is het ook allemaal waar?

Nee, zegt essayist  Christopher Hitchens. Al voor de Oscaruitreiking kwam hij met gedetailleerde kritiek op het beeld dat wordt geschetst van George VI, de stotterende koning. Samengevat: Churchill wordt bijna als een heilige afgebeeld en de koning had tot eind jaren dertig veel sympathie voor de appeasement-politiek met Hitler.

Scenarioschrijver David Seidler, zelf ook een stotteraar, reageerde geïrriteerd dat Hitchens hem niet goed had begrepen. (De reactie staat aan het eind van het interview, dat verder ook de moeite waard was, al was het maar omdat Seidler vertelt dat hij er spijt van heeft dat de scene heeft geknipt waarin euthanasie wordt gepleegd op een stervende koning George V omdat hij te laat dreigde dood te gaan voor een bericht in The Times. )

Hitchens, die vecht tegen slokdarmkanker, is er de man niet naar om dit onweersproken te  laten. Siedler maakt het alleen maar erger, zegt Hitchens, door begrip te tonen voor degenen die een harde confrontatie met Hitler wilden vermijden. Maar, schrijft Hitchens, The King’s Speech is wel een excellent gemaakte film met uitstekende acteurs.

http://www.youtube.com/watch?v=-aS4hoOSlzo