I k pleit voor ontbijt

W aarschijnlijk leest u dit stukje terwijl u de eerste maaltijd van de dag aan het nuttigen bent. Grote kans dat u dit doet aan de eettafel met een boterhammetje smeerworst en een beker melk. Of misschien dat u meer bent van het koppensnellen terwijl u op volle snelheid een bruine met kaas aan het aanrecht naar binnen werkt. Of wie weet hebben we in uw geval te maken met iemand die zijn ochtendrituelen voor de treinreis bewaart en onder het genot van een kopje koffie to go onze pennenvruchten doorneemt.

Hoe dan ook, iedereen heeft zijn eigen manier om de dag te beginnen. En hoewel het ontbijt geregeld wordt betiteld als de belangrijkste maaltijd van de dag, besteden wij hier in deze kolom vrij weinig aandacht aan het ochtendmaal. Een gemiste kans, want een goed ontbijt kan zelfs de dag verlichten van hen die met het verkeerde been uit bed zijn gestapt.

Zelf zorg ik altijd voor een voedzaam begin. De tafel gedekt, een potje thee, broodrooster bij de hand en keus uit meerdere soorten broodbeleg. Geregeld probeer ik nieuwe ontbijtgerechten uit. Want waarom elke ochtend hetzelfde als je ’s avonds wel de moeite neemt om iets nieuws te verzinnen?

Op dit moment geniet ik nog na van een glas versgeperste sinaasappelsap en een geroosterde bruine boterham met zelfgemaakte sandwichspread. Ook al was de manier waarop ik uit mijn bed rolde niet geheel ideaal, toch maakt zo’n fijn ontbijtje een hoop goed. Nu heeft natuurlijk niet iedereen elke ochtend de tijd van de wereld om uitgebreid te ontbijten (lang leve thuiswerken!), maar een lekkere spread maak je in een handomdraai de avond van tevoren. Kun je de hele week van genieten.

Spread voor op brood:

3 geroosterde paprika’s uit pot

1 tl olijfolie

30 gram zonnebloempitten kleine halve ui

citroen

paar takjes koriander en peterselie

versgemalen peper en zout

paprikapoeder

gemalen kurkuma

Laat de paprika’s goed uitlekken, snijd ze klein en prak ze met een vork fijn. Rooster de zonnebloempitten in een droge koekepan tot ze beginnen te geuren en doe bij de paprika. Snipper de ui en meng alles door elkaar. Roer er een theelepeltje olijfolie doorheen en maak met behulp van een staafmixer een egale pasta. Snijd de takjes koriander en peterselie in kleine stukjes en schep door de spread. Vervolgens kun je de kruiden toevoegen. Doe dit steeds in kleine beetjes en proef tussendoor steeds hoe het smaakt. Snijd, als de smaak naar wens is, de citroen door de helft en knijp beide helften uit boven de pasta. Roer het sap goed door de pasta en voeg eventueel naar smaak nog wat extra peper en zout of kruiden toe. Een spread is ook lekker op een stokbroodje bij de borrel.

Stéphanie Versteeg

Maandag: Janneke Vreugdenhil, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert / Elsje Jorritsma.