‘Het paleis is verkocht’

Ineens leek het raadsel opgelost. Niet premier Vladimir Poetin, maar miljardair Aleksandr Ponomarenko is de eigenaar van het paleizencomplex met helikoptervelden, prieeltjes en sporthallen dat aan de Zwarte Zee bij de stad Gelendzjik wordt gebouwd. Vanochtend maakte de oligarch dat in de krant Kommersant bekend. Hij zou het complex hebben gekocht met de winst uit de verkoop van de handelshaven van Novorossiisk. Samen met zijn zakenpartners hield hij aan die transactie 2 miljard dollar over.Opvallend is dat Ponomarenko ruim twee maanden heeft gewacht met zijn mededeling. Eind december onthulde Sergej Kolesnikov, een voormalige zakenpartner van Vladimir Poetin in een open brief aan president Medvedev dat er aan de Zwarte Zee sinds 2005 op staatskosten een enorm paleis voor Poetin werd gebouwd. Het geheel zou 1 miljard dollar kosten, geld dat grotendeels uit de staatskas afkomstig was. Officieel stond het op naam van een andere zakenvriend van Poetin, die de bouw tot op de dag van vandaag leidt, maar die een paar jaar geleden nog niet echt over voldoende middelen beschikte om als Louis XIV te gaan leven.

De perswoordvoerder van Poetin ontkende iedere betrokkenheid van zijn baas. Maar de schade was al aangericht, want het gerucht verspreidde zich razendsnel en wekte bij veel gewone Russen grote verontwaardiging. Poetins imago had een serieuze deuk opgelopen. En dat alleen al was iets opmerkelijks, want tot voor kort sprak je of alleen maar goed over hem, of anders hield je je mond. Na de onthullingen over het paleis, was Poetin voor gewone Russen ineens ook een van de ‘corrupte boeven’ geworden.

Onderzoekskrant Novaja Gazeta publiceerde kort daarop ook nog eens documenten waaruit bleek dat het complex werd gebouwd in opdracht van de dienst voor onroerend goedzaken van de president. Eerder had de directeur van die dienst iedere betrokkenheid ontkend. En nu prijkte daar ineens zijn handtekening onder alle bouwopdrachten.

Nog opvallender is dat ook Ponomarenko een goede bekende van Poetin is uit diens Petersburgse jaren. Niet toevallig was een van de mede-eigenaren van de handelshaven van Novorossiisk Poetins voormalige judoleraar Arkadi Rotenberg, die sinds vorig jaar ook tot het oligarchendom is toegetreden, terwijl hij enkele jaren geleden slechts een judoschool bezat.

Ponomarenko lijkt ook nog eens een fikse korting te hebben gekregen. Volgens een anonieme bron zou hij voor het gehele complex en een enorme lap beschermde staatsgrond niet meer dan 350 miljoen dollar hebben betaald. Waar de andere 650 miljoen zijn gebleven, laat zich raden.