Haase speelt openingspartij tegen gastland Oekraïne in Davis Cup

De Nederlandse tennisser Robin Haase speelt morgen in Charkov het eerste enkelspel voor het Nederlands Davis-Cupteam tegen Oekraïne. Het betreft een landenwedstrijd in de eerste ronde van de Europees/Afrikaanse zone.

Haase begint morgen tegen Sergei Stachovski. Daarna speelt de Nederlandse kopman Thiemo de Bakker tegen llja Marchenko. Zaterdag volgt het dubbelspel en zondag staan, indien noodzakelijk, nog twee enkelpartijen op het programma.

Bij een overwinning wacht de Nederlandse tennisploeg in juli een uitduel met Zuid-Afrika, waar dan een promotie- degradatiewedstrijd in de Wereldgroep op het spel staat. Verliest de formatie van non-playing-captain Jan Siemerink, dan moet Nederland een degradatiewedstrijd spelen.

Igor Sijsling is afgevallen voor de selectie van het duel met Oekraïne. Siemerink gaf de voorkeur aan debutant Thomas Schoorel, die steeds betere prestaties levert. Jesse Huta Galung maakt het Nederlandse kwartet compleet.

Het is onzeker of Schoorel en Huta Galung echt in actie komen. Er hoeft namelijk geen vijfde partij meer gespeeld worden als de wedstrijd al is beslist. Dat heeft de internationale tennisfederatie ITF deze week besloten. De regel gaat per direct in, maar geldt alleen als de beslissing in de eerste wedstrijd pas op de slotdag is gevallen. Ook moet de partij op zondag dan minimaal vier sets hebben geduurd.

Als een van de twee landen op zaterdag al een beslissende 3-0 voorsprong heeft genomen, moeten de laatste twee duels gewoon worden gespeeld. Ook als de eerste wedstrijd op zondag de beslissing brengt in drie sets, wordt de vijfde partij gewoon gespeeld. Dat heeft de ITF besloten omwille van de toeschouwers.

Met de regelwijziging zegt de ITF tegemoet te komen aan de wensen van de spelers, captains en nationale tennisbonden. Als beide landen toch een vijfde duel willen spelen, dan mag dat. Alle partijen die worden gespeeld nadat een beslissing is gevallen, gaan net als nu over twee gewonnen sets, in plaats van drie.

Novak Djokovic heeft zich afgemeld voor de Davis-Cupontmoeting van Servië komend weekeinde tegen India. De nummer drie van de wereldranglijst heeft na het winnen van de Australian Open en het toernooi van Dubai tijd nodig om op adem te komen. Djokovic won vorig seizoen met Servië de Davis Cup.