GroenLinks: we zijn stabiel

GroenLinks krijgt mogelijk 5 zetels in de Eerste Kamer. Dat zou één zetel winst zijn ten opzichte van 2007.

Hét citaat: „Ik voorzie veel gepingpong van wetsvoorstellen tussen de Tweede en Eerste Kamer. Een periode van stagnatie dus”, zei partijleider Jolande Sap.

Waarom zei zij dit? Sap probeerde niet al te gretig en agressief over te komen. Ze wilde vooral bezorgd klinken over de kwaliteit van het landsbestuur. Dat past bij haar constructieve imago sinds ‘Kunduz’. Bovendien hield ze hiermee haar handen vrij.

Wat zeiden de anderen? Tweede Kamerlid Ineke van Gent was blij met „de mooie uitslag”. „De Partij voor de Dieren probeerde steeds zetels bij ons weg te halen door op Twitter veel over Kunduz te beginnen, maar dat is hun niet gelukt.” GroenLinks-partijvoorzitter Henk Nijhof constateerde tevreden: „We hebben de leiderschapswisseling en ‘Kunduz’ goed overleefd. We zijn een solide en stabiele partij.”

En de muziek? „Ouwelullenmuziek”, volgens Tof Thissen, lijsttrekker voor de Eerste Kamer. In café Havana in Den Haag klonken onder meer Relight my Fire (Take That), Lost in music (Sister Sledge) en Le Freak (Chic).