Gingrich wil president VS worden, maar heeft weinig kans

Gingrich half februari bij de Conservative Political Action Conference in Washington. Foto AP.

Republikein Newt Gingrich (wiki), voormalig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, heeft officieel bevestigd dat hij in 2012 president van de VS wil worden. Hij gaat de komende maanden onderzoeken of hij voldoende fondsen voor zijn kandidaatstelling kan werven.

Gingrich lanceerde vandaag op een korte persconferentie de site newtexplore2012.com om donateurs te werven voor een mogelijke campagne. Hij zegt op de site dat Amerika “een natie als geen andere is”.

De kans dat Gingrich uiteindelijk de Republikeinse presidentskandidaat wordt is volgens onze VS-correspondent Tom-Jan Meeus erg klein:

“Mij lijkt de kans dat hij de kandidaat wordt niet groot. Gingrich heeft twee problemen: ten eerste het verleden van zijn privé-leven. Hij gaf leiding aan de afzettingsprocedure van Bill Clinton vanwege de Lewinsky-affaire, maar bleek later zelf vreemd te gaan en is inmiddels bezig aan zijn derde huwelijk. Daar moeten veel conservatieve, evangelische kiezers niets van hebben. Ten tweede is hij in in 1994 met veel verwachtingen als voorzitter in het Huis van Afgevaardigden gekomen, maar hij heeft er in de strijd met Clinton niet veel van gemaakt.”

Wie naast Gingrich wel de Republikeinse kandidaat wordt, durft Meeus nog niet te voorspellen:

“Het spel komt deze keer heel laat op gang en dat bewijst dat de Republikeinen heel beducht zijn voor Obama als tegenstander. Het Republikeinse veld wordt nu sterk beïnvloed door de vraag of Palin meedoet. Daar lijkt het op dit moment niet op, maar zij is onvoorspelbaar. Als ze toch meedoet, wint ze vrijwel zeker de nominatie, maar verliest ze waarschijnlijk kansloos bij de verkiezingen.”

Gingrich is bekend geworden van het verkiezingssucces in 1994, toen de Republikeinen voor het eerst in veertig jaar een meerderheid in het Congres behaalden. Gingrich is nu een veelgevraagd politiek commentator op FOX News en is medewerker van de conservatieve denktank American Enterprise Institute.