Gemeentelijke woonlasten twee procent omhoog

De gemeentelijke woonlasten voor een huishouden van meerdere personen stijgen dit jaar met gemiddeld twee procent. Huiseigenaren betalen gemiddeld 686 euro aan hun gemeente voor de totale woonlasten. Dat meldt de Vereniging Eigen Huis (VEH) na onderzoek.

In de gemeenten Borsele, Terneuzen en Diemen stijgen de lasten met 20.6, 20.1 en 15.7 procent het hardst. In Borsele is een korting op de afvalstoffenheffing afgeschaft en in Terneuzen is voor het eerst een rioolheffing ingevoerd. De grootste daler is de gemeente Schouwen-Duiveland: daar dalen de woonlasten met zestien procent.

Kleine gemeenten duurder dan grote gemeenten
Het onderzoek wijst volgens de VEH uit dat kleine gemeenten gemiddeld dertien procent duurder zijn op het gebied van de gemeentelijke woonlasten dan grote gemeenten. In een kleine gemeente tot vijftienduizend inwoners zijn huishoudens die uit meerdere mensen bestaan gemiddeld 733 euro kwijt, tegenover 657 euro in een grote gemeente met meer dan honderdduizend inwoners.

Huishoudens van één persoon betalen in kleine gemeenten ruim negentig euro minder dan meerpersoonshuishoudens. In de grote gemeenten bedraagt dit verschil 45 euro.