Gbagbo sluit stroom af in noorden Ivoorkust

Miljoenen mensen zitten zonder elektriciteit en stromend water.

Laurent Gbagbo, de zittende president van Ivoorkust, heeft de stroom in het noorden van het land laten afsluiten. Miljoenen Ivorianen zitten zonder elektriciteit en stromend water. Het noorden stemde met een grote meerderheid voor Gbagbo’s rivaal Alassane Ouattara, die drie maanden geleden de presidentsverkiezingen won. Gbagbo heeft zich sindsdien ingegraven.

Gbagbo stuurde in januari al een team naar het distributiecentrum van elektriciteitsbedrijf CIE om de stroomvoorziening te saboteren. Na protesten van het bedrijf, dat van een Amerikaans investeringsfonds is, haalde hij het team weer weg. Gisteravond maakte de CIE bekend dat drie medewerkers van Gbagbo opnieuw het centrum zijn binnengevallen, onder escorte van militairen.

Het noorden wordt sinds 2002 geleid door een rebellenbeweging waarmee Gbagbo in 2007 vrede sloot. Na de recente verkiezingen had het bestuur van Ivoorkust weer gecentraliseerd moeten worden. Maar Gbagbo weigert het presidentiële paleis te verlaten. Na een aanval vorige week van rebellen op de veiligheidsdiensten van Gbagbo is het geweld geëscaleerd. Gbagbo heeft jeugdmilities de straat opgestuurd. Die werpen barricades op, doorzoeken auto’s en nemen geld in beslag van mensen die als Ouattara-aanhangers worden beschouwd. De VN waarschuwen voor het uitbreken van een nieuwe burgeroorlog. Het land werd tijdens een oorlog in 2002-2003 praktisch in tweeën gesplitst. (NRC)