Gates: no-fly zone Libië is riskant

De Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates, heeft gisteren gewaarschuwd voor de risico’s van de instelling van een no-fly zone boven Libië. Eerder deze week hebben onder anderen de Britse premier Cameron en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton gezegd dat zo’n vliegverbod onderzocht wordt.

Bij de NAVO in Brussel wordt de mogelijkheid ook besproken, al heeft secretaris-generaal Rasmussen gezegd dat er een mandaat van de Verenigde Naties voor nodig is en is de NAVO verdeeld.

Volgens Clinton is een besluit over de instelling van zo’n verbod voor vliegtuigen en helikopters van de Libische leider Gaddafi „nog heel ver weg. We gaan heel voorzichtig om met iedere operatie die verder gaat dan het verlenen van steun aan humanitaire missies.”

Gates sloot het vliegverbod niet uit, maar hij zei tegen een commissie van het Congres dat er „veel loos gepraat” is over de militaire opties die het Westen in Libië heeft. „Laten we zeggen waar het op staat: een no-fly zone begint met een aanval op Libië om de luchtafweer te vernietigen. Zo stel je een no-fly zone in. Dán kan je vliegtuigen over het hele land laten vliegen zonder je zorgen te hoeven maken dat onze jongens worden neergeschoten.”

Hij wees er bovendien op dat voor de hele operatie meer vliegtuigen nodig zijn dan één Amerikaanse vliegdekschip meedraagt. „Het is een grote operatie in een groot land.” Op dit moment is de USS Enterprise het enige Amerikaanse vliegdekschip in de buurt, maar het is niet duidelijk of dat schip van de Rode Zee naar de Middellandse Zee wordt gedirigeerd.

Om het enthousiasme bij sommigen in het Congres voor de instelling van een no-fly zone te temperen, zei Gates verder dat de VN-Veiligheidsraad geen toestemming heeft gegeven voor een militaire interventie, dat de NAVO er verdeeld over is en dat zo’n operatie troepen zou kunnen onttrekken aan de missies in Afghanistan en Irak. Tegenover journalisten voegde hij daar later nog aan toe: „Ik denk dat goed moeten nadenken voor we opnieuw de Amerikaanse krijgsmacht inzetten in een land in het Midden-Oosten.”

Onder meer de Republikeinse senator John McCain, partijgenoot van Gates, bepleit een no-fly zone. „Is het ingewikkeld? Ja. Kunnen we het? Natuurlijk”, zei hij na afloop van de hoorzitting met de minister. „We hebben het lang en met succes gedaan in Irak.” Toen de Amerikanen in 1991 en 1992 een vliegverbod instelden in twee zones in Irak, bleef in het zuiden de Iraakse luchtafweer nog lang actief.

Sommige Libische opstandelingen hebben het Westen opgeroepen een no-fly zone in te stellen en zelfs luchtaanvallen uit te voeren tegen bolwerken van de huurlingen van Gaddafi. (AP, Reuters)